GARAŽA I KOD BRANKOVOG MOSTA: Projekat budućeg podzemnog prostora za ostavljanje automobila biće na javnom uvidu

S. B. MILOŠEVIĆ

01. 03. 2021. u 08:51

URBANISTIČKI projekat podzemne garaže koja će biti građena između Brankove i Fruškogorske ulice biće na javnom uvidu od danas u zgradi gradske uprave. Ovo je druga javna garaža pored one u Vlajkovićevoj za koju je urađen projekat, od ukupno četiri, za koje je sklopljen ugovor Grada sa kompanijom China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd. o koncesiji.

ГАРАЖА И КОД БРАНКОВОГ МОСТА: Пројекат будућег подземног простора за остављање аутомобила биће на јавном увиду

Foto P. Milošević

Buduća garaža nalazi se između ulica Fruškogorska, Pop Lukina, Brankova, Karađorđeva i Male stepenice, odnosno ispod zelene površine na čijem se centralnom delu nalazi Obelisk nesvrstanih.

Nosilac izrade predmetnog Urbanističkog projekta je "Centar za planiranje urbanog razvoja, CEP" d. o. o., koji će ovaj blok transformisati u atraktivan prostor. Planirana je fazna realizacija ove lokacije.

Planirana je izgradnja pet podzemnih etaža, organizovanih u deset polunivoa. Kapacitet garaže je 384 parking-mesta, ukupne površine 13.412 metara kvadratnih. Predviđeno je i parkiranje minimum 20 bicikala, punjači za električna vozila, službene, pomoćne i tehničke prostorije. Planirana su dva kolska pristupa garaži, po principu ulaz/izlaz, iz Fruškogorske i Brankove ulice.

Krov garaže biće uređen kao zelena površina, popločan, dodatno ozelenjen, osvetljen i opremljen elementima urbanog mobilijara.

Novosti

 

Fruškogorska ulica planirana je kao ulica u zoni usporenog saobraćaja, odnosno kao kolsko-pešačka ulica sa jedinstvenom površinom. Predviđena je i rekonstrukcija raskrsnice ulica Pop Lukine i Fruškogorske.

Podsećamo, ugovor o koncesiji za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos četiri podzemne garaže potpisan je juna 2019. Osim garaža u Vlajkovićevoj i Fruškogorskoj, planirana je gradnja garaža na Studentskom trgu i Trgu republike. Poslednjih meseci, prićalo se da je Grad odustao od gradnje na Studentskom trgu, ali da će se zato povećati broje etaža garaže na Trgu republike odnosno ispod "Staklenca". U ove četiri garaže trebalo bi da bude oko 3.000 mesta, a kinski partner uložiće 50 miliona evra.

UVID I PODNOŠENjE ŽALBI

JAVNA prezentacija obaviće se u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u Ulici 27. marta br. 43-45 do 9. marta 2021. godine, svakog radnog dana od 9.00 do 15.00 časova. Zainteresovana lica mogu da obave uvid u urbanistički projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije na planirana rešenja u pisanoj formi dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove najkasnije do 9. marta 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)