NAJNOVIJI PODACI SEKRETARIJATA ZA UPRAVU O SPOLJNOJ TRGOVINI: Evo u koje zemlje se najviše izvozi roba

J.D.

24. 02. 2021. u 14:08

PREMA najnovijim podacima Sekretarijata za upravu od januara do decembra prošle godine ukupna spoljna trgovina u Beogradu iznosila je 1,8 milijardi dinara. Najveći uvoz i izvoz ostvaren je u sektoru prerađivačke industrije.

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ СЕКРЕТАРИЈАТА ЗА УПРАВУ О СПОЉНОЈ ТРГОВИНИ: Ево у које земље се највише извози роба

Foto N. Fifić

Statistika beleži i da je za prvih 11 meseci najveći izvoz bio u Nemačku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, dok je uvoz najviše bio iz Kine, Nemačke, Italije, Mađarske i Rusije.

- Statistika spoljne trgovine, bazirajući se na principu specijalne trgovine, obuhvata pri izvozu svu robu koja potiče iz domaće proizvodnje, odnosno iz unutrašnjeg robnog prometa uključujući i nacionalizovanu robu, koja je bila uvezena i ocarinjena, pa se u nepromenjenom stanju izvozi na strano tržište kao roba domaćeg porekla - objašnjavaju nadležni. - Uvoz obuhvatarobu uvezenu iz inostranstva koja je ocarinjena i puštena u unutrašnji promet u cilju reprodukcije, investicija ili široke potrošnje.

Takođe, kada se uporede rezultati za isti period 2019. godine zabeležen je pad od 4,5 odsto na šta je svakako uticala aktuelna epidemiološka situacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)