POMAŽU I PODUČAVAJU: Volonterski servis opštine Zvezdara za 10 godina pružio 27.000 usluga

J. Dinčić

14. 02. 2021. u 07:52

TU su kad zatreba pomoć komšiji, savet najmlađima, briga najstarijima. Tu su da upute samo toplu reč, daju ohrabrenje i izmame osmeh svojim sugrađanima. Humanost i empatija su njihove zvezde vodilje punih deset godina, koliko već postoji i aktivno radi Volonterski servis Opštine Zvezdara.

ПОМАЖУ И ПОДУЧАВАЈУ: Волонтерски сервис општине Звездара за 10 година пружио 27.000 услуга

Arhiva

Tokom decenije postojanja u servisu je bilo aktivno više od 260 volontera kroz šest dugoročnih programa. Volontiraju učenici, studenti, zaposleni, nezaposleni i penzioneri. Najmlađi volonter ima samo 15 leta, a najstarija volonterka 74 godine. U proseku, 40 volontera mesečno obezbeđuje pomoć i podršku za 250 pojedinaca, od toga je oko 60 korisnika u kući.

- Odlazimo i u osnovne i srednje škole na časove građanskog, ustanove socijalne zaštite sa svojim kreativnim radionicama kako bismo promovisali humanost i empatiju i preneli svoje iskustvo, znanje i ideje - ističu nadležni iz servisa. - U proteklih deset godina Volonterski servis je za oko 9.000 korisnika realizovao podršku u trajanju od oko 65.000 volonterskih sati i oko 27.000 usluga pomoći i podrške.

Servisu se obraćaju Zvezdarci svih generacija, ali najčešće stariji, nemoćni i sugrađani sa invaliditetom, kojima treba podrška u svakodnevnom funkcionisanju, kao i porodice koje imaju decu sa invaliditetom i različitim razvojnim problemima. Osim što pomažu u kućnim uslovima, Zvezdarski volonteri organizuju i niz kreativnih radionica poput škole slikanja, krojenja, pletenja, dekupaža ali i edukativnih radionica. Međutim, članovi servisa nisu samo Zvezdarci, volontera ima i sa Vračara, Savskog venca, iz Rakovice, Novog Beograda, Zemuna, sa Palilule, Voždovca, Starog grada, Čukarice i iz Pančeva, a svi okupljeni oko istog cilja, pomoći najugroženijima.

PRIZNANjA

VOLONTERSKI servis Zvezdare je za svoj rad dobio priznanja "Šampioni lokalnog razvoja", "Prijatelj zdravlja starijih" Gradskog zavoda za javno zdravlje. Od 2015. godine servis je član nacionalne mreže Humanas koja unapređuje brigu za najstarije. Dok su 2018. godine Radmila Urošević, koordinatorka Volonterskog servisa, i Ranka Jeličić, volonterka, dobile priznanje - povelje Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje za razvijanje programa dobrog modela i koncepta međugeneracijske saradnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave