OPREZ ZAŠTITA OD EKSPLOZIJE: Stručnjaci sa hemijskog i poljoprivrednog o skladištenju đubriva u Pančevu

A. VOJINOVIĆ

08. 02. 2021. u 13:17

UKOLIKO se skladišti čist amonijum-nitrat mogućnost da dođe do nekontrolisane eksplozije je znatno veća nego u slučaju skladištenja đubriva na bazi amonijum-nitrata koja sadrže i dodatne komponente koje ih stabilizuju.

ОПРЕЗ ЗАШТИТА  ОД ЕКСПЛОЗИЈЕ: Стручњаци са хемијског и пољопривредног о складиштењу ђубрива у Панчеву

Foto Arhiva

Količina više od 4.000 tona sa razlogom izaziva strah kod pojedinih udruženja građana, posebno imajući u vidu da je prošlogodišnju tragediju u Bejrutu izazvalo oko 2.750 tona ove supstance. Ipak, ono što se desilo u Bejrutu pre svega je posledica neodgovarajućih uslova u kojima je amonijum-nitrat bio skladišten.

Ovako, za "Novosti", objašnjava docent dr Dušan Veljković, sa Hemijskog fakulteta nedavno upozorenje i strah Udruženja građana "Pančevo nije rupa" i stanovnika Pančeva da skladištenje gomile veštačkog đubriva sa amonijum-nitratom u bivšoj staklari u gradu na Tamišu može dovesti do akcidenta.

Prema rečima našeg sagovornika, čist amonijum-nitrat je opasan i može da eksplodira ukoliko je izložen otvorenom plamenu ili relativno visokim temperaturama (iznad 400 stepeni) i zato je to prva stvar o kojoj bi trebalo voditi računa prilikom skladištenja.

- Međutim, ukoliko amonijum-nitrat dođe u kontakt sa organiskim supstancama ili prahom pojedinih metala(cink, aluminijum) može doći do spontane detonacije i bez visokih temperatura. Zato bi iz prostora u kome se ova supstanca skladišti morali biti uklonjeni svi drugi materijali koji bi mogli da iniciraju ovakve reakcije - navodi Veljković.

Udruženje građana reagovalo je povodom rešenja pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine izdatog firmi koja namerava da u bivšoj pančevačkoj staklari uskladišti mineralna đubriva u kojima su između ostalih pomenuti i amonijum-nitrat, stabilisani i krečni amonijum-nitrat. Zbog količine od 4.393,75 tona amonijum-nitrata koja se pominje, zabrinuli su se da bi akcident, poput onog u Bejrutu, mogao da zadesi i njihov rodni grad.

OPASNOST

KAKO ističe docent Veljković, deo katastrofe u Bejrutu je bio uzrokovan i činjenicom da je amonijum-nitrat u skladištu proveo više godina. - Tokom višegodišnjeg skladištenja granule amonijum-nitrata se međusobno povezuju i formiraju grumenje, što predstavlja dodatni rizik zbog povećanog pritiska gasova koji nastaju u slučaju razlaganja ovog jedinjenja.

- Ako govorimo o obliku đubriva na bazi amonijum-nitrata koji se najčešće koristi u Srbiji, a najpoznatije je verovatno krečni amonijum-nitrat, on je pomešan sa kalcijum-karbonatom koji u značajnoj meri povećava stabilnost i smanjuje mogućnost da dođe do detonacije - kaže Veljković. - Uloga kalcijum -karbonata je i u unapređenju kvaliteta samog đubriva posebno u pogledu njegove kiselosti. Ovako pripremljeno đubrivo smanjuje mogućnost slučajnih detonacija od kojih građani u Srbiji i u celom svetu najviše strahuju.

Da pojedina đubriva sa amonijum-nitratom pod određenim uslovima mogu dovesti do eksplozije, saglasna je i dr Svetlana Antić Mladenović, vanredni profesor Poljoprivrednog fakulteta.

STROGI USLOVI ČUVANjA

- USLOVI u kojima se čuvaju đubriva na bazi amonijum-nitrata su strogo definisani i njihovo poštovanje je od presudnog značaja ukoliko želimo da izbegnemo ono što se dogodilo u Bejrutu - upozorava Veljković.

- Određene tehnologije proizvodnje amonijum-nitrata daju proizvod koji, pri neodgovarajućim uslovima skladištenja, posebno u pogledu izloženosti vlaženju i/ili promenama temperature ili pritiska, može dovesti do eksplozije - pojašnjava profesorka Antić Mladenović za naš list.

- S druge strane, postoje tehnologije proizvodnje amonijum-nitrata pri kojima se obavlja stabilizacija finalnog proizvoda, tako da je đubrivo manje osetljivo na promene uslova sredine, što smanjuje mogućnost eksplozije tokom skladištenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave