LEGALIZOVANO SAMO 60 OBJEKATA: Postupak usporila epidemiološka situacija

S. B. M.

02. 02. 2021. u 15:39

OD 20.000 predmeta za legalizaciju koliko GO Zvezdara sada ima, izdato je 60 rešenja o ozakonjenju objekata! Postupak legalizacije, kažu, usporila je epidemiološka situacija.

ЛЕГАЛИЗОВАНО САМО 60 ОБЈЕКАТА: Поступак успорила епидемиолошка ситуација

Foto: Arhiva Novosti

Odeljenje za ozakonjenje objekata, geoinformacione sisteme i informacione tehnologije u GO Zvezdara je počelo sa radom 26. februara prošle godine. Početkom te godine, Sekretarijat za ozakonjenje objekata im je prosledio 19.457 predmeta u prvoj primopredaji. Naknadno, na zahtev stranaka dostavljeno im je još predmeta koji su bili ispod 400 metara kvadratnih, a nisu dostavljeni u prvoj primopredaji. Ujedno, postoje i zahtevi koji su išli na utvrđivanje vidljivost na satelitskom snimku 2015. godine i posle pozitivnog odgovora Republičkog geodetskog zavoda započeta je procedura ozakonjenja tih objekata.

- Trenutno je u obradi oko 1000 predmeta na kojima se aktivno radi, od ukupno 20.000. Do sada je izdato 60 rešenja za ozakonjenje objekata. Kada smo preuzeli predmete iz Grada prvo rešenje je izdato 25. maja prošle godine, a poslednje 26.januara ove godine. Epidemiološka situacija je bitno usporila postupak ozakonjenja. Dostava dokumentacije po nalogu za dopunu je otežana, a i referenti nisu radili svakodnevno tako da se celokupna situacija bitno uticala na broj obrađenih predmeta i izdatih rešenja za ozakonjenje - kažu u opštini.

Većina zahteva je, kako navode, iz 2003. godine, dok je manji broj zahteva pokrenutih na osnovu zapisnika građevinske inspekcije tokom 2016. i 2017. godine. Tako većina građana čeka oko 17 godina na rešavanje ozakonjenje nelegalno izvedenih radova.

Navode  u GO Zvezdara da su najčešći problemi u rešavanju predmeta nerešeni imovinsko pravni odnosi, dostavljanje dokaza o pravu svojine na zemljištu ili objektu i saglasnosti svih suvlasnika na parceli. Takođe problemi su saglasnosti za dogradnje i nadziđivanje objekata prema Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)