KVADOVIMA PREKO HUMKI : Zelene površine spomen-parka Jajinci odnedavno na meti bahatih vozača

M. STANOJKOVIĆ

02. 02. 2021. u 10:11

SPOMEN-park Jajinci našao se proteklih dana na meti bahatih vozača, koji su stratište na kom su stradali Srbi, Jevreji i Romi u Drugom svetskom ratu "pretvorili" u poligon za vožnju. Šare od guma i tragova kočenja vidljivi su na zelenim površinama.

КВАДОВИМА ПРЕКО ХУМКИ : Зелене површине спомен-парка Јајинци однедавно на мети бахатих возача

Foto "Fejsbuk"

Prema navodima meštana podavalskog naselja, koji su zabeležili fotografije uništenog zelenila, vandali su kvad vozilima išli i preko humki nevino pobijenih na ovom stratištu:

- Vandalskim ponašanjem neodgovornih potpuno su uništene zelene površine u spomen-parku. Apelujemo da se hitno pronađu i najstrože kazne.

u Gradu navode da prijava u vezi sa ovim slučajem nije bilo.

- Komunalna inspekcija Sekretarijata za inspekcijske poslove nije primila prijavu koja se odnosi na navedeni problem. Inspektori će izvršiti inspekcijski pregled i na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, preduzeće sve mere iz nadležnosti komunalne inspekcije - navode, za "Novosti", u Sekretrijatu za inspekcijske poslove.

STRADALO 68.000 LjUDI

SPOMEN-park Jajinci nalazi se na spisku znamenitih mesta Zavoda za zaštitu kulture. Strelište u Jajincima, vojni objekat izgrađen od 1935. do 1941. godine, nemačka okupaciona komanda je pretvorila u mesto za masovnu likvidaciju zatvorenika iz logora. Streljanja u Jajincima trajala su od jula 1941. do novembra 1943. godine. U naznačenom periodu ubijeno je oko 68.000 ljudi. Želeći da ukloni tragove zločina, Gestapo je od 8. novembra 1943. do 2. aprila 1944. vršio ekshumaciju i spaljivanje leševa. Strelište u Jajincima, tokom rata pretvoreno u stratište stanovništva, posle rata je uređeno kao spomen-park. Spomenik na ulazu u strelište, rad vajara Stevana Bodnarova i arhitekte Leona Kabilja, postavljen je 7. jula 1951. godine.

Odgovore na pitanja koja smo uputili Opštini Voždovac u toku jučerašnjeg dana, zvanično nismo dobili, ali je predsednica Opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić na svom fejbuk-profilu osudila ovaj vandalizam.

- Najoštrija moguća osuda. Vozači, da li ste svesni koliko naših predaka, koliko ljudi je ovde streljano? Mesto za zabavu, roštilj, i slično spomen-park svakako nije. Poslaćemo prijavu, sigurna sam da će biti pronađeni - napisala je Tomić Ilić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)