NI TRUDNICE NEMA KO DA PREGLEDA: Dom zdravlja u Mladenovcu ostao na jednom ginekologu, žene bez bez uputa i doznaka

E. B. R.

30. 01. 2021. u 13:00

TRUDNICE se vraćaju sa vrata, nema ko da im piše bolovanja niti upute, osnovni pregled je neostvariv. U ovakvom stanju je odeljenje ginekologije u DZ Mladenovac, gde trenutno radi samo jedan ginekolog.

НИ ТРУДНИЦЕ НЕМА КО ДА ПРЕГЛЕДА: Дом здравља у Младеновцу остао на једном гинекологу, жене без без упута и дознака

Foto privatna arhiva

Taj specijalista trebalo bi da leči žiteljke Mladenovca, prigradske opštine, koja ima 53.050 stanovnika. Mladenovčanke zato kartone prebacuju u Sopot, Barajevo, Ralju, a one koje imaju novca plaćaju preglede po privatnim ordinacijama u Aranđelovcu, Smederevu i u samoj varoši. Problem nije od juče, ali volje da se reši nema, a Mladenovčanke krivca vide u upravi ove ustanove.

SVE SE ZNALO

ZA odlazak jednog od mladenovačkih ginekologa u Nemačku znalo se pre tri godine, a dve godine pre toga znalo se i da se sprema za odlazak.

- Znalo se i kada dr Karan i dr Mišković odlaze u penziju. Nije moguće da nismo mogli da iškolujemo kadar i da niko nije želeo specijalizaciju iz akušerstva. I dr Pavlović je trebalo da ode u penziju, ali radi i dalje sama pošto je dr Pantić na bolovanju - kažu naše dobro upućene sagovornice.

Redakciji "Novosti" požalile su se tri trudnice i pacijentkinje ovog doma zdravlja koje su u sredu pokušale da dobiju osnovnu zdravstvenu uslugu.

GUŽVA Čekaonica je prepuna žena, Foto privatna arhiva

- Ginekologija u 7.05, dele se brojevi trudnicama. Došla sam u 6.20 u devetom mesecu trudnoće, kako bih sačekala sestru i uspela da uzmem broj, jer mi trebaju doznake i uput za porodilište. Radi samo jedan ginekolog, a nekada ih je bilo četvoro. Dodeljeno je samo 20 brojeva, jer doktorka može da obavi toliko pregleda. Mnogo žena i trudnica je vraćeno! Većina nas ide privatno na preglede, ali privatnici nisu u mogućnosti da izdaju upute ili doznake - kaže Milena R.

Kako naša druga sagovornica Ivana B. kaže, do pre četiri godine na ginekologiji je bilo nekoliko doktora.

- Dvoje je otišlo u penziju, a jedan je još pre tri godine napustio posao. Problem sa kojim se suočavaju sve žene ove varošice je ogroman. I tom jednom našem ginekologu treba i slobodan dan, godišnji i bolovanje. Šta će onda pacijenti da rade? - pita Ivana B.

NAJNIŽE OCENE POSLE ANALIZE GZZJZ

DA nezadovoljstvo nije od skoro, pokazuje poslednja analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje o zadovoljstvu pacijaneta pruženim zdravstvenim uslugama tokom 2019. na svim beogradskim opštinama. Najviše negativnih komentara i najmanje ocene pacijenata, u sve tri kategorije koje su se ocenjivale, dobio je Dom zdravlja u Mladenovcu. Tako je najlošija ocenjena služba za zdravstvenu zaštitu odraslih u DZ Mladenovac, a isto je i sa Službom za zdravstvenu zaštitu dece. Mladenovačko odeljenje ginekologije je na poslednjem mestu, sa najnižom ocenom koju su pacijenti dodelili u ovom istraživanju u sve tri kategoriji - 3,09.

Na pitanje "Novosti" o tome kako prevazići ovu situaciju, v. d. direktora Dušica Milovanović, koja je na čelu ove ustanove duže od tri godine, ranije je odgovorila da su raspisivali konkurse za ginekologa, ali da se niko nije javio.

Sugrađanke se pitaju kako nema ginekologa samo za DZ Mladenovac, i komentarišu da ginekološka odeljenja u Sopotu, Barajevu i Ralji odlično funkcionišu.

Nije tajna ni da suprug direktorke DZ Mladenovac Dušice Milovanović, dr Dragan Milovanović, ima privatnu ginekološku ordinaciju u ovom gradu. I pune ruke posla.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna