ŠUT NA UMKI I U SURČINU: Osim u Revi, "čistoća" će prerađivati građevinski otpad na još devet lokacija

M. S.

16. 01. 2021. u 17:38

ШУТ НА УМКИ И У СУРЧИНУ: Осим у Реви, чистоћа ће прерађивати грађевински отпад на још девет локација

Foto: Printskrin

JKP "Gradska čistoća" ima u planu da osim u Revi u Krnjači, na još dva mesta u gradu izgradi postrojenja za preradu građevinskog otpada.

Posle prelaska vinčanske deponije u ruke privatnog partnera, "Čistoća" neće imati gde da skladišti ovu vrstu otpada, pa planira da izgradnji postrojenja i na Umki i u Surčinu, kao u "Reva" u Krnjači.

Tokom prvog kvartala ove godine, biće pribavljena dozvola za postrojenja u Umci, gde će se dovoziti otpad sa Čukarice, Rakovice, Voždovca i sa Savskog venca.

- Efekti uspostavljanja deponije "Umka" su višestruki. Smanjenje troškova transporta budućih korisnika, povećana produktivnost zbog blizine istovara za četiri navedene opštine, kao i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu koja nastaje prilikom transporta otpada - navodi se u programu poslovanja JKP "Gradske čistoće" za 2021. godinu.

- Pribavljanje dozvola za lokaciju "Surčin" očekuje se tokom drugog i četvrtog kvartala, a ovde će se dovoziti građevinski otpad sa Novog Beograda, iz Zemuna i Surčina.

DUNAV

KAKO je navedeno u zahtevu za saglasnost na studiju procene uticaja na okolinu postrojenja na lokaciji Reva, zbog udaljenosti lokacije od zone stanovanja, planirane aktivnosti ne neće imati značajan uticaj na zdravlje stanovništva.

- Prostor je neizgrađen, neuređen udaljenost od Dunava je 500 metara - navodi se u studiji.

Kako su "Novosti" već pisale, kao prvo postrojenje izabrana je lokacija Reva u blizini Dunava. Na dozvolu se još čeka, a očekuje se da zemljište bude spremno za eksploataciju od marta.

- Na lokaciji je potrebno izgraditi plato za postrojenje koje reciklira građevinski i otpad koji nastaje rušenjem. Završetak izgradnje platoa očekuje se u drugom kvartalu ove godine - plan je "Čistoće".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Miomir

16.01.2021. 19:14

Niko iz uprave ne živi na periferiji pa ih baš briga. Pitanje samo za usijane stručne glave ko će da vadi smeće iz šuta? Kad dobro znaju da niko neće voziti čist šut na naznačena mesta

Stanko

16.01.2021. 22:54

Od pocetka pancevackog puta gde je zemljiste u industrijskoj zoni dovesti investitore da grade i druge firme. Najbolja lokacija, najbliza centru i drugim gradovima koja spaja nova obilaznica. Drumski zeleznicki i vodeni saobracaj su u najblizoj udaljenosti. Ne znam zasto to neko ne zna da uradi projekat, koji bi dosta ljudi zaposlili na levoj obali.