VRTIĆ BESPLATAN ZA OKO 5.700 MALIŠANA: Grad dotira boravak u obdaništu, svako deseto dete o trošku budžeta

B. Borisavljević

15. 01. 2021. u 11:10

PRAVO na besplatan boravak u vrtićima, u ovoj školskoj godini, ostvarilo je više od 5.500 mališana, uzrasta od jedne do šest godina. U odnosu na prošlu godinu, na spisku je 48 više dece.

ВРТИЋ БЕСПЛАТАН ЗА ОКО 5.700 МАЛИШАНА: Град дотира боравак у обданишту, свако десето дете о трошку буџета

Foto Tanjug

Računica govori da je svako deseto dete uključeno u državani sistem predškolskog obrazovanja, oslobođeno plaćanja obdaništa. Iz gradske kase se, svakog meseca, na ime subvencije za ove namene izdvaja više od 155 miliona dinara, što na godišnjem nivou iznosi oko dve milijarde dinara.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, Grad finansira vrtić za 5.684 dece. Najveći broj njih, više od 97 odsto, ovu beneficiju ostvaruje na ime prava na besplatan boravak u vrtiću trećeg i svakog narednog deteta.

- Socijalna politika Grada i sekretarijata je, pre svega, pomoć onima kojima je to najpotrebnije i oni su oslobođeni plaćanja vrtića - ističe Gak.

NAJVIŠE NA NOVOM BEOGRADU

PO osnovu trećeg i svakog narednog deteta, u vrtiću besplatno boravi 5.582 mališana. Slede deca bez roditeljskog staranja, njih 34, zatim 65 najmlađih sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i troje dece iz Sigurne kuće.

Najveći broj dece besplatno ide u obdaništa na Novom Beogradu - više od 700, slede Čukarica, Zvezdara, Zemun...Najmanji broj dece koja besplatno idu u vrtić je u Sopotu, što je i očekivano jer se radi o maloj predškolskoj ustanovi.

- Imajući u vidu značaj predškolskog obrazovanja i vaspitanja za decu, ali imajući na umu i ekonomski položaj roditelja, račun koji oni i mimo ovih kategorija dobijaju za vrtić, je 20 odsto od realne cene koštanja boravka dece, odnosno ekonomske cene. Takođe, tu je i pomoć osetljivim kategorijama, ali i roditeljima čija deca nisu dobila mesto u državnim vrtićima. Time se pokazuje da je jedna od najvažnijih uloga, koju gradske institucije moraju imati kao prioritet, interes roditelja i građana.

Ekonomska cena boravka dece u državnom vrtiću neće biti menjana ni ove godine i iznosi oko 28.000 dinara. Na računu, koji roditelji dobijaju svakog meseca, iznos je oko 5.600 dinara, dok se ostatak do pune cene, u iznosu nešto većem od 22.000 finansira iz budžeta grada. Skupština grada u istom iznosu subvencioniše i boravak oko 18.000 dece u privatnim vrtićima, za šta je od početka projekta izdvojeno više od 11 milijardi dinara.

Za obnavljanje prava za punu nadoknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi, dovoljno je da roditelji na početku školske godine podnesu zahtev, uz ličnu kartu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)