VODA MORA U RITOPEK: U gročanskoj kasi 170 miliona manje nego prošle godine, ali se od prioriteta ipak ne odustaje

J. DINČIĆ

04. 01. 2021. u 07:26

UMANjENjE sredstava iz budžeta grada za prestoničke opštine tokom naredne godine osetiće i opština Grocka. Za ovaj deo prestonice iz gradske kase predviđeno je oko 170 miliona manje nego prošle godine, pa će opština od grada dobiti malo više od 684 miliona dinara. Međutim, sa svim prenetim sredstavima, dotacijama i transferima lokalna kasa raspolagaće sa 786 miliona dinara u narednoj godini.

ВОДА МОРА У РИТОПЕК: У грочанској каси 170 милиона мање него прошле године, али се од приоритета ипак не одустаје

Opština će insistirati na rešenju vodosnabdevanja

Ipak, kako ističu nadležni, odustajanja od najvažnijih projekata neće biti i trudiće se da ulažu u sve oblasti podjednako. Prioriteti u realizaciji biće održavanje socijalnog i materijalnog stanja građana, ali će se insistirati i na realizaciji investicija koje će se finansirati iz drugih nivoa vlasti. Pre svega završetak izgradnje groblja u Kaluđerici i Doma zdravlja u Vinči, ali i vodovodne mreže u Ritopeku. Privođenje kraju radova na obnovi bioskopske sale u centru čaršije. Kao i raspisivanje tendera za kanalisanje u Kaluđerici.

Takođe, prvi put u istoriji opštine Grocka građani su učestvovali u kreiranju budžeta, a posredstvom ankete stiglo je 8.207 predloga. Kao ključne probleme za rešavanje, stanovnici gročanskih naselja navodili su uređenje komunalne infrastrukture, odnosno kanalizacije, saobraćajne infrastrukture od čega se skoro polovina odnosi na uređenje ulica i trotoara.

- Veoma smo zadovoljni odzivom građana, ali i činjenicom da smo ovaj proces anketiranja prvi put u našoj opštini sproveli u ovom obimu i kapacitetu - kaže Dragan Pantelić, predsednik opšštine. - Trudićemo se da sve iskazane potrebe i predloge građana koji su dobijeni kroz ovu anketu u skladu sa mogućnostima budu uvaženi u budžetu za 2021. godinu.

Jedan od prioriteta rešavanja u narednoj godini je i problem vodosnadbevanja i kanalisanja higijenske ispravnosti vode za piće. Oko deset odsto predloga odnosi se na obrazovanje, dok je među predlozima građana bila i izgradnja parking mesta i teretana na otvorenom za koje će se opštinski čelnici potruditi da ih sprovedu u delo.

ZA PUTEVE IZDVOJENO 132 MILIONA

TOKOM ove godine za obnovu ulica u gročanskim naseljima opština je izdvojila oko 132 miliona dinara. Obnovljeno je 21 kilometar puteva, a novim asfaltom najviše ulica je presvučeno u naseljima Leštane i Kaluđerica - skoro devet kilometara. U Boleču, Begaljici i Grockoj asfaltirano je nešto više od tri, dok su stanovnici naselja Brestovik dobili samo 316 metara novog asfalta.

GORUĆI PROBLEM

JEDAN od najvećih problem na teritoriji opštine Grocka je i sređivanje glavne ulice i trotoara u Kaluđerici koji godinama vape za rekonstrukcijom. Naime, nadležni iz opštine ističu da održavanje nije u njihovoj nadležnosti jer ovom ulicom saobraća linija javnog gradskog prevoza. Međutim, ni gradske vlasti nemaju u planu rekonstrukciju ove ulice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega