FASADA PADA, ALI NIJE PRIORITET: Korona odložila uređenje zdanja Instituta za meteorologiju u Dobračinoj 16

J. Gočanin

03. 01. 2021. u 09:49

FASADA zgrade Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Dobračinoj broj 16 u GO Stari grad potpuno je oronula. Delovi fasade padaju po ulici, zbog čega građanima koji ovuda prolaze, preti opasnost od moguće povrede, te se na prozorima ove ustanove nalaze obaveštenja koja upozoravaju prolaznike da budu oprezni, jer, kako piše, pada fasada.

ФАСАДА ПАДА, АЛИ НИЈЕ ПРИОРИТЕТ: Корона одложила уређење здања Института за метеорологију у Добрачиној 16

Objekat Instituta opasnost za prolaznike

Ipak, kako su nam rekli u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, Institut je obuhvaćen projektom koji Grad sprovodi na uređenju fasada, ali se minule godine nisu stekli uslovi za nastavak aktivnosti.

S obzirom na to da je Dobračina ulica u samom srcu prestonice, veoma je prometna, a prema rečima žitelja Starog grada, fasada Instituta je odavno u vidno lošem stanju.

Kako su nam rekli u Sekretarijatu, Grad obezbeđuje sredstva za stambene objekte koji su pod zaštitom u smislu Zakona o kulturnim dobrima.

- U planu je bio nastavak uređenja fasada, te su bila obezbeđena i sredstva u budžetu, a započete i aktivnosti na pripremi potrebne dokumentacije - govore u Sekretarijatu. - Ipak, Odluka o proglašenju vanrednog stanja uticala je i na poslove koji se odnose na uređenje fasada. U postupanju po propisanim merama, Grad je nastavio obavljanje prioritetnih poslova utvrđenih zakonom, a realizaciju ostalih planiranih poslova odložio za period kada se za to steknu uslovi, posebno imajući u vidu da su poslovi na uređenju spoljašnosti objekata po prirodi kompleksni i uključuju više subjekata na njihovoj realizaciji.

DOKUMENTACIJA

U SEKRETARIJATU za inspekcijske poslove rekli su nam da nisu dobijali predstavke građana koji se odnose na ruiniranu fasadu Instituta. Takođe, objekat može biti rekonstruisan na osnovu akta nadležnog organa koji pribavlja vlasnik, odnosno korisnik predmetnog objekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

MNOGI GREŠE - KO IMA PRVENSTVO? Burna rasprava na internetu - neslaganje instruktora vožnje i sudskog veštaka