POMOĆ SAMO AKO KOMŠIJA NAPADNE: Uznemiravanje suseda koji ukazuju na probleme, najčešće prolazi bez reakcije nadležnih

M. S.- G. N.

26. 11. 2020. u 07:51

KADA stanari ne mogu da stanu na put komšiji koji ih psihički maltretira, ostaje im samo strpljenje da se izdignu iz situacije, jer pomoć nadležnih skoro po pravilu izostaje. Nažalost, ovo je epilog, budući da ni policija, ni Centar za socijalni rad, ne mogu da učine ništa, sve dok problematični sused fizički ne pokuša da naudi sebi ili drugima.

ПОМОЋ САМО АКО КОМШИЈА НАПАДНЕ: Узнемиравање суседа који указују на проблеме, најчешће пролази без реакције надлежних

Ilustracija / Foto Depositphotos

Veliki problem imaju žitelji Ulice Darinke Jevrić 25 u Višnjičkoj banji. Susetka Marija O. godinama ima ispade koje uznemiruju ceo komšiluk. Najčešće "strada" Nikola S., koji stanuje iznad njenog stana.

- Lupa na vrata uveče, pesnicama udara u zid, nekada i tiganjem - jada nam se Nikola S. - U svom stanu viče, priča sama sa sobom. Komšije i mene vređa kad nas vidi, psuje, preti nam. Kada joj se obratimo nikada ne odgovara na pitanja. Komšiji koji živi do nje, na otirač je prosipala vodu.

Kap koja je prelila čašu jeste momenat kada su je zapazili kako krišom snima komšijsku decu na ulici dok se igraju. Policija je izlazila nekoliko puta na teren, priča Nikola, ali mogli su samo da opomenu Mariju O., pošto je u razgovoru sa njima uvek bila "saradljiva". Zvali su i Centar za socijalni rad, gde im je nezvanično rečeno da oni u ovim slučajevima ne izlaze na teren, osim ukoliko komšinica pokuša da sebi oduzme život.

Komšije muku muče i u zgradi u Ivana Mičurina na Kanarevom brdu. Stanarka, za koju sumnjaju da ima psihičkih problema, iznenada uznemiri ostale vriskom, lupanjem, zapomaganjem. Kako su nam posvedočile komšije, njena majka nemoćna u tim epizodama pobegne kod suseda u stan i čeka da se njena ćerka smiri.

Kako, za "Novosti", objašnjavaju iz Gradskog centra za socijalni rad, kada je osoba poslovno sposobna, oni nemaju prava da bez njenog pristanka preduzimaju mere iz oblasti socijalne i porodično-pravne zaštite.

- Možemo pokrenuti postupak lišanjava poslovne sposobnosti ako se za to obezbede odgovarajući dokazi, na osnovu nalaza psihologa i neuropsihijatra, što je samo polazni osnov za eventualnu odluku suda - navode u ovoj ustanovi.

Prema rečima nadležnih iz Centra za socijalni rad, remećenje javnog reda i mira, pretnje i ugrožavanje bezbednosti ljudi, kao i nasilničko ponašanje prema komšijama, ne spada u njihov domen rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024