DOGODINE KAMERE I NA KALEMEGDANU: JP "Beogradska tvrđava" priprema dokumentaciju za sistem video-nadzora

S. VIDAČKOVIĆ

29. 10. 2020. u 06:53

BEOGRADSKA tvrđava od sledeće godine dobiće nadzorne kamere, čime će najatraktivniji turistički kompleks u prestonici biti dodatno obezbeđen. Kako nam je rečeno u JP "Beogradska tvrđava", do kraja godine biće završena tehnička dokumentacija za sistem video-nadzora, što podrazumeva idejno rešenje i projekat za izvođenje radova. Posle toga, biće poznati broj neophodnih kamera, pokrivenost prostora i ostali detalji.

ДОГОДИНЕ КАМЕРЕ И НА КАЛЕМЕГДАНУ: ЈП Београдска тврђава припрема документацију за систем видео-надзора

Kulturna dobra moraju biti zaštićena

Radnici obezbeđenja prisutni su na Kalemegdanu 24 časa. Iako mesečno, u proseku, spreče petnaestak krađa i pokušaja nanošenja štete na znamenitostima, to ne sprečava bahate sugrađane da skrnave kulturna dobra. Prošlog vikenda nepoznati vandali iscrtali su grafite na postamentu "Pobednika", Stambol kapiji i Damad Ali - pašinom turbetu. Najpre je u petak plava Davidova zvezda osvanula na ova tri objekta, ali je brzo uklonjena, intervencijom nadležnog preduzeća. Novi šok usledio je odmah sutradan - preko jevrejskog simbola na Damad Ali - pašinom turbetu bio je iscrtan crveni keltski krst.

Takođe, huligani su polovinom maja provalili u Veliki barutni magacin na Kalemegdanu i oborili rimsku statuu koja datira s kraja 2. veka. Skulptura je prepolovljena i predstoji joj jednogodišnja restauracija.

Osim funkcionalnosti i tehničkih karakteristika koje je potrebno ispuniti, prilikom odabira konkretnih kamera i načina njihovog postavljanja, vodiće se računa i o tome da se kamere maksimalno uklope u ambijent Beogradske tvrđave, kao kompleksa od izuzetnog značaja za Srbiju i najveće turističke atrakcije Beograda.

- Projekat će biti završen do kraja godine, a nadamo se da će već početkom sledeće, uz finansijsku podršku Grada, pristupiti i njegovoj realizaciji - kaže, za "Novosti", direktorka JP "Beogradska tvrđava" Marija Reljić. - Beogradska tvrđava će od naredne godine biti pokrivena video-nadzorom, koji će doprineti dodatnoj zaštiti kulturnog dobra, svih objekata na prostoru i posetilaca. Time će i posao fizičko-tehničkog obezbeđenja koje je 24 sata prisutno na kompleksu, biti olakšan.

SREĐUJU STAZE I PLATOE

NA PROSTORU Beogradske tvrđave krajem septembra počeli su radovi na sanaciji oštećenih pešačkih staza. Tokom naredna tri meseca radnici JKP "Beograd put" i firme "Ras inženjering" srediće oštećene putiće u parku Kalemegdan i na Gornjem gradu.

Kako su nam rekli iz JP "Beogradska tvrđava", ovim projektom je predviđena rekonstrukcija 28 staza, ukupne površine 13.814 kvadrata, kao i tri platoa od 3.214 kvadrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega