GRAD OMANUO U KRUNSKOJ 79? Ministarstvo građevinarstva stopiralo uklanjanje nelegalne nadogradnje

A. VOJINOVIĆ

12. 10. 2020. u 12:25

REŠENjE gradske građevinske inspekcije o rušenju dva nelegalno nadograđena sprata zgrade u Krunskoj ulici 79 na Vračaru nedavno je stopiralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer u prvostepenom postupku nije pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje.

ГРАД ОМАНУО У КРУНСКОЈ 79? Министарство грађевинарства стопирало уклањање нелегалне надоградње

Foto K. Mihajlović

Zbog toga nisu dozvolili nadležnima organima Grada da primene odredbe odgovarajućeg zakona i uklone bespravno nadzidane kvadrate, što je bilo planirano za avgust.

- U skladu sa navodima žalbe, u drugostepenom postupku je utvrđeno da se ne vidi tačno da li je reč o više objekata na jednoj parceli ili o jednom objektu sa više stambenih jedinica, kao ni da li je u pitanju jedna parcela ili dve na kojima su radovi izvođeni.

Takođe, u prvostepenom rešenju se navodi da je podnet zahtev za legalizaciju, ali se sa preciznošću ne može utvrditi na šta se odnosi taj zahtev, na koje bespravno izvedene radove, s obzirom na to da se žalilac u navodima žalbe samo poziva na činjenicu da je podneo zahtev za legalizaciju - objašnjavaju za naš list iz ovog ministarstva.

Takođe, naložili su gradskoj građevinskoj inspekciji da jasno i nedvosmisleno utvrdi sve činjenice i na tako pravilno utvrđeno stanje primeni odredbe Zakona u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Na ovaj način se po ko zna koji put zbog "papira" odlaže rušenje nelegalnih objekata u prestonici. Bespravna gradnja posebno ljuti žitelje Vračara, koji se godinama bore protiv bahatih investitora.

DOZVOLA ZA ODRŽAVANjE

INVESTITORU su tehničkom dokumentacijom bili odobreni radovi na obijanju potklobučenog maltera, krečenju i gletovanju fasade, zameni dotrajalog crepa, horizontalnih i vertikalnih oluka, struganju i lakiranju postojećeg parketa, kao i na sređivanju unutrašnjih zidova i plafona. Međutim, zbog nepoštovanja rešenja o adaptaciji, Odeljenje za građevinske i komunalne poslove GO Vračar poništilo je doneto rešenje o investicionom održavanju objekta.

Kako je naš list pisao, Gradska opština Vračar investitoru je izdala dozvolu samo za adaptaciju objekta, ali ne i za nadogradnju. Zato je, i prema nalogu inspekcije, gradnja bila obustavljana nekoliko puta, međutim, traka je svaki put bila sklonjena, a radovi nastavljeni. Prema rešenju o adaptaciji, koju je investitor dobio 10. oktobra 2019. godine od GO Vračar, mogao je samo da renovira fasadu i da obnovi krov, ali ne i da nadogradi još spratova.

Investitora nije omelo ni vanredno stanje zbog epidemije virusa korona, pa su radnici sve vreme radili punom parom. Međutim, posle ukidanja vanrednog stanja majstori nisu kročili na gradilište, a kako nam je nedavno potvrdila gradska građevinska inspekcija, oni redovno kontrolišu objekat u Krunskoj 79, a investitor i dalje nije nastavio sa izvođenjem građevinskih radova na ovoj adresi.

Za Ministarstvo građevinarstva, "nepreciznost" gradske inspekcije bila je argument da postupak vrati na doradu i tako graditelja nesumnjivo bespravnih kvadrata poštedi. Bar na neko vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri