KRAĆE RADNO VREME UGOSTITELJSKIH OBJEKATA U STAMBENIM ZGRADAMA: Brza hrana na meniju do ponoći

A. VOJINOVIĆ

05. 10. 2020. u 17:00

STANARI prestoničkih stambenih zgrada, u čijem prizemlju posluju ugostiteljski objekti, pa su izloženi neprijatnim mirisima koji se šire do njihovih domova i zadaju im velike muke, moći će da odahnu, barem nakratko.

КРАЋЕ РАДНО ВРЕМЕ УГОСТИТЕЉСКИХ ОБЈЕКАТА У СТАМБЕНИМ ЗГРАДАМА: Брза храна на менију до поноћи

Foto P. Milošević

Odlukom Skupštine grada koju su usvojili odbornici na poslednjoj sednici, skraćeno je radno vreme lokala brze hrane koji se nalaze u okviru višespratnica. Vlasnici ovih objekata moraće da zaključavaju vrata u ponoć.

- Ugostiteljskim objektima za pružanje usluga ishrane i pića, koji se nalaze u stambenim zgradama, utvrđuje se maksimalno radno vreme i to tako što mogu početi sa radom najranije od 6.00 i mogu raditi najduže do 24.00 radnim danima i nedeljom, a petkom i subotom od 6.00 do 1.00 - stoji u odluci.

OGRANIČENA MUZIKA

PREMA važećim gradskim odlukama, ugostiteljski objekti u stambenim zgradama mogu da rade radnim danima do ponoći, a da emituju muziku do 23.00, u skladu sa svim ograničenjima koji su propisani u vezi sa regulisanjem nivoa buke. Vikendom se radno vreme produžava do 1.00 sat, a muzika sme da se pušta do ponoći.

Veliki broj stanovnika iz centra prestonice koji stanuju u višespratnicama smeta dim iz lokala brze hrane zbog nepostojanja adekvatne ventilacije. Neprijatni mirisi od prženja mesa sa roštilja lako prodiru u unutrašnjost stanova, i postaju nepodnošljivi da stanari ne smeju ni prozore da otvore zbog nesnosnog smrada. Problem je često neprekidan jer je radno vreme pojedinih lokala brze hrane trajao 24 sata. Sada su muke stanara "skraćene".

Foto M. Anđela

- Novom odlukom Grada biće smanjen prodor dima, ali ne u potpunosti. Tokom noći će svakako nastupiti pauza, ali sačekaćemo da odluka zaživi pa ćemo da vidimo. - priča za "Novosti" Vladimir Panojotović, upravnik zgrade u Ulici Strahinjića Bana 36. - Mi se već 30 godina borimo sa smradom iz lokalom u prizemlju naše zgrade. Dim od pečenja mesa je neizdrživ za mnoge komšije da prozore ne možemo da otvorimo.

Prema rečima našeg sagovornika, on je više puta pokušavao da razgovara sa vlasnicima lokala i predlagao da umesto ćumura za pečenje koriste električnu ploču kako se iz objekta ne bi više širio nesnosan smrad i smetao stanarima, ali njegovi napori bili su uzaludni.

Zbog učestalih primedaba građana koji su se nadležnim gradskim institucijama uporno žalili na probleme koje im zadaju ugostiteljski obejkti, promenjena je odluka o radnom vremenu ovih lokala. Na ovaj način će stanari višespratnica barem tokom noći moći da udišu "neukaljani" vazduh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave