OBRENOVCU "UZETO" NAJVIŠE NOVCA: Posle novog rebalansa opštine moraju da se prilagode - drugi put (TABELA)

M. STANOJKOVIĆ

05. 10. 2020. u 09:26

GRADSKIM opštinama ponovo su smanjena sredstva za ovu godinu.

ОБРЕНОВЦУ УЗЕТО НАЈВИШЕ НОВЦА: После новог ребаланса општине морају да се прилагоде - други пут (ТАБЕЛА)

Foto Z. Jovanović

Na nedavnoj sednici Skupštine grada odbornici su usvojili drugi rebalans budžeta za 2020. U skladu s tim, opštine će, uključujući sve izvore finansiranja, a ne samo budžet, raspolagati sa ukupno 12,9 milijardi dinara. Posle reza zbog epidemije u aprilu, imale su 13,9 milijardi, a na početku godine 14,4 milijarde. Iz gradske kase za svih 17 opština dodeljeno je 9,5 milijardi dinara, odnosno oko tri milijarde manje nego na početku godine.

Najviše novca u odnosu na prvobitni plan, kada je usvajan budžet za ovu godinu, uzeto je Obrenovcu, dok je najmanje korigovan budžet Starog grada, koji ionako dobija najmanje novca.

LAZAREVAC NAJBOGATIJI

SA svim izvorima finansiranja, koja osim budžeta uključuju i donacije, prihode od indirektnih budžetskih korisnika, preneta sredstva iz ranijih godina, primanja od prodaje imovine, najbogatija opština ostaje Lazarevac sa 1,2 milijarde dinara. Zatim sledi Obrenovac sa ukupno 1,1 milijardom, a na trećem mestu je Palilula sa milijardu dinara.

Već okrnjeni finansijski "kolač" Grada Beograda dodatno je umanjen prilikom rasparčavanja na još 17 delova. Kada je krajem prošle godine usvojen budžet grada, najmnogoljudnija opština Novi Beograd dobila je oko 147 miliona dinara više nego sada, rebalansom. Da se uklopi moraće i Gročanci, koji su u ovoj raspodeli dobili oko 239 miliona dinara manje nego na početku godine. I najveća opština Palilula moraće da svoje rashode uklopi u 741 milion dinara, što je za oko 288 miliona dinara manje nego pre, kada su premašivali milijardu. Ni Obrenovčani neće moći da računaju na milijardu iz gradske kase, koliko im je bilo garantovano prvim budžetom, jer im je davanje sada smanjeno za oko 389 miliona dinara.

- Sa zadovoljstvom smo se odrekli oko 300 miliona dinara kako bismo pomogli privredi da se oporavi od posledica korone - kaže Miroslav Čučković, predsednik GO Obrenovac. - Najvažnije da sačuvamo živote građana, a kasnije će ta dobit da se vrati. Odustali smo od nekih aktivnosti, kao što su odlazak školaraca besplatno na Taru, Bukulju, koje zbog korone nisu sprovedene, tako da smo tu smanjili rashode. Uklopićemo se u ova sredstva koja su nam data.

Da planira svoje aktivnosti sa 171 milionom dinara manje, moraće i Opština Voždovac, koja je u novoj raspodeli dobila 687 miliona dinara. Zemun sleduje 238 miliona dinara manje, pa će troškove morati da uklope u 613 miliona dinara.

- Umesto 596 miliona dinara, sada imamo 429 miliona - kaže Živorad Milosavljević, čelnik GO Sopot. - Prvo je rebalansom u aprilu budžet smanjen za 20 odsto, a sada smo dobili još 10 odsto manje. Bilo bi sjajno da imamo tih 100 miliona dinara, ali redukovaćemo izdavanja za komunalnu izgradnju, kulturu i - izguraćemo.

Foto ilustracija V.N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024