STARI ZANATI U STARO GVOŽĐE: Mnoge zanatlije će otići u penziju pre nego što dočekaju da Balkanska ulica dobije poseban status

M. STANOJKOVIĆ

07. 09. 2020. u 05:00

DOK ideja o tome da Balkanska ulica i zvanično dobije status "ulice starih zanata" sazreva, mnoge zanatlije odavno su zrele za odlazak u penziju.

СТАРИ ЗАНАТИ У СТАРО ГВОЖЂЕ: Многе занатлије ће отићи у пензију пре него што дочекају да Балканска улица добије посебан статус

Novosti

Elaborat o mogućnostima za transformaciju gradskih lokala u radne, koje bi zanatlije dobijale po povlašćenim cenama, već dve godine stoji u fioci Zavoda za zaštitu spomenika i čeka da ga neko iz opštinske ili gradske uprave otvori i krene u realizaciju. Za to vreme, mnogi čuvari ovog pokretnog kulturnog dobra izgubili su trku sa "novim", a one koji odolevaju, samo što nije pregazilo vreme.

Plan Grada bio je da se nakon rekonstrukcije ulice, na potezu od Hotela "Moskva" do Gavrila Principa, lokali u vlasništvu Grada popišu i da u skladu sa projektom, ova važna tačka na mapi turista, ali i Beograđana, dobije status turističke zone, a zanatlije osiguraju budućnost. Kako za "Novosti" navode u Zavodu, veoma im je stalo da ova ideja zaživi, pa će biti na spisku kao jedna od prvih stvari kojima će se baviti novi čelnik i odbornici Opštine Savski venac.

- Trenutno se po tom pitanju ništa ne dešava, zastalo je - kaže Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. - Uradili smo elaborat i sad čekamo da sa novom vlašću na lokalu nastavimo. Naš posao je bio da predvidimo šta sve može da bude u tim lokalima, poput kapadžija, kišobrandžija, i način na koji bi oni moli da rade. Iako se mi bavimo nepokretnim kulturnim dobrima, kada pokretne, kao što su stari zanati, smestimo u nepokretne, a turisti se vrate, ta će ulica da oživi.

Prema tom planu, zanatlijama koji bi da nastave svoj posao ili ga započnu u Balkanskoj ulici bio bi neophodan sertifikat starog zanata, koji bi zainteresovani priložili, kao i predlog vizuelnog uređenja radnje, projekcije asortimana i plasmana robe.

Kako su "Novosti" nedavno objavile, jedan od onih koji posustaju dok čeka da ova ideja bude sprovedena u delo jeste i Slavko Vidosavljević, majstor iz Balkanske 45, koji decenijama popravlja kofere i torbe sugrađanima. Opterećen nametima i manjkom posla, razmišlja da zatvori radnju, jer niko ne putuje, pa samim tim i koferi nemaju gde da se istroše i posla nema. Kujundžijska radnja odavno je zakatančena, još jedna tašnerska niže. Njegov komšija sarač oprostio se od posla, rasprodao mašine i otišao u penziju. Kako se majstor Slavko, kao i njegove kolege zanatlije boje, dok se njih sete gradske vlasti, njihovi zanati će otići u zaborav. Mašine u staro gvožđe. A njihovi naslednici koji bi mogli da nastave njihovim stopama na druge, plaćenije poslove.

SEKRETARIJAT NIJE ODUSTAO

KAKO za "Novosti" odgovaraju u Sekretarijatu za kulturu, nisu odustali od realizacije i uskoro očekuju da ova tema oživi.

- Sama realizacija ideje biće ponovo aktuelizovana sa formiranjem novih uprava opština Savski venac i Stari grad, na čijim teritorijama se ulica proteže, a pre svega zavisi od razvoja epidemiološke situacije - navode u Sekretarijatu. - Kao i do sada, Zavod za zaštitu spomenika kutlure grada Beograda u sprovođenju ovog poduhvata učestvovaće prevashodno sa stručne strane, koja se odnosi na zaštitu nepokretnih kulturnih dobara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)