MONTIRAJU VIZANTIJSKI ŠLEM: Počela druga faza postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu (FOTO)

M. S.

04. 09. 2020. u 10:30

МОНТИРАЈУ ВИЗАНТИЈСКИ ШЛЕМ: Почела друга фаза постављања споменика Стефану Немањи на Савском тргу (ФОТО)

Foto: V. N.

SPOMENIK Stefanu Nemanji raste. Druga faza radova na postavljanju počela je juče, kada je u prestonicu stigao i prvi od četiri kamiona u toj fazi.

U ovoj etapi radova, oko žezla spomenika biće namontirani fragmenti vizantijskog šlema, a unutra će biti urađeni unikatni mozaici i reljefi koji će predstavljati segmente iz života Stefana Nemanje.

- Ovim kamionima stigli su fragmenti vizantijskog šlema koji će biti deo postamenta na kome će stajati spomenik - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Poslednja dva kamiona sa samom statuom dolaze oko 15. septembra. U šlemu će istovremeno moći da bude 50 ljudi i zato će taj postament biti jedinstven u svetu, neka vrsta muzeja na otvorenom.

Sredinom meseca u Beograd dolaze i poslednja dva kamiona, nakon čega i autor, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, koji će nadgledati postavljanje skulpture.

Radove trenutno nadzire Oleg Laskarev, koji je istakao da se sve odvija po planu, da nema kašnjenja i da će sve biti završeno u roku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

lix

04.09.2020. 12:55

ima li sanse da se ta bolnica negde premesti u bolje uslove, a da se ta zgrada pretvori u hostel, jer ce u zgradi zel stanice biti muzej nikole tesle i dolazice mladi iz celog sveta, pa je tu idealno mesto za hostel