IZVORI DA BUDU PRIRODNO DOBRO: Žitelji Miljakovca pokrenuli peticiju kako bi zaštitili vrelo

S. V.

03. 09. 2020. u 15:30

ČLANOVI udruženja "Čuvari izvora - Sačuvajmo Miljakovački izvor" nastavljaju sa borbom za očuvanje ovog izvorišta u rakovičkom naselju.

ИЗВОРИ ДА БУДУ ПРИРОДНО ДОБРО: Житељи Миљаковца покренули петицију како би заштитили врело

Foto: V. N.

 Kako navode, usled alarmantne situacije, pokrenuli su peticiju za očuvanje, obnovu i revitalizaciju Miljakovačkog izvora.

Stanovnici ovog rakovičkog naselja, pre nekoliko godina, više puta su protestovali jer su bili revoltirani izveštajem Gradskog zavoda za javno zdravlje po kojem voda sa Miljakovačkog izvora nije bezbedna za piće. Sada će, kad prikupe dovoljno potpisa sugrađana, zahtevati od gradskih vlasti da ovo izvorište proglase za prirodno dobro.

- Zahtevamo kompletnu revitalizaciju i obnovu vodozahvatnog objekta "Miljakovačka česma", te vraćanje starog kapaciteta i kvaliteta vode - navode članovi udruženja. - Takođe, neophodno je određivanje sanitarne zaštite oko izvora koje sada ne postoje, kao i da se Plan detaljne regulacije za deo teritorije Miljakovac 2 stavi van snage. Područje obuhvaćeno PDR za ovaj deo treba da se stavi pod zaštitu, a Miljakovački izvor da bude registrovan kao prirodno dobro.

HEMIJSKA ISPRAVNOST

PREMA analizama GZzJZ, bezbedni izvori su Sveta Petka na Kalemegdanu i u Rakovici, kao i Topčiderski, ali kako tvrde žitelji Miljakovca, prirodno fizičko - hemijsku ispravnost vode moguće je obezbediti i na Miljakovačkom izvoru, ali samo ako to podrži država.

Miljakovčani kažu da će peticija biti predata državnim i gradskim vlastima, kao prilog uz elaborat zaštite i očuvanja izvora, koje će uraditi hidrogeolozi, inženjeri i ekolozi, koje su sami angažovali. Potpisi se prikupljaju svakodnevno, od 17 do 19 časova na platou ispred Miljakovačke česme.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna