POSLE NEKOLIKO DECENIJA ČEKANJA: Voda u Ritopeku od iduće godine

J. DINČIĆ

27. 08. 2020. u 13:30

STANOVNICI gročanskog naselja Ritopek od iduće godine konačno bi posle više decenija čekanja mogli da budu priključeni na gradski vodovod.

ПОСЛЕ НЕКОЛИКО ДЕЦЕНИЈА ЧЕКАЊА: Вода у Ритопеку од идуће године

Foto: V. N.

U toku je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju hidrotehničkih objekata, dok se pokretanje javne nabavke planira za početak 2021. godine. Završetak radova i početak snabdevanja gradskom vodom delova Novog Ritopeka i Starog Ritopeka očekuje se u novembru sledeće godine.

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda ističu da su određeni prioriteti za realizaciju izgradnje objekata i mreže vodosnabdevanja u ovom gročanskom naselju.

- U toku je projektovanje rezervoara, potisnog cevovoda do prekidne komore, kao i prekidne komore i cevovoda do postojeće mreže u Starom Ritopeku - objašnjavaju za "Novosti" u Direkciji. - Planirano je da u narednoj godini bude izgrađeno 2,3 kilometara primarnog cevovoda i oko pet kilometara sekundarne mreže.

Do tada, za oko 2.500 žitelja ovog naselja, voda iz cisterni jedini je način snabdevanja pijaćom vodom. Naseljem konstantno kruže cisterne gradskog vodovoda, koje istaču vodu u bunare, odakle se dalje pumpama snabdevaju domaćinstva.

Foto: V. N.

Cisterne jedini način snabdevanja pijaćom vodom

Oni koji nemaju pumpe, a ni bunar, strpljivo sa balonima svakodnevno čekaju u redu ispred cisterne koja je parkirana kod zgrade Mesne zajednice. I tako od 2014. godine, kada su se cisterne prvi put parkirale u Ritopeku.

PROTEST

U FEBRUARU prošle godine Ritopečani su blokirali na tri sata deo Smederevskog puta. Tada su naveli da su bila napravljena tri projekta za vodosnabdevanje Boleča, Leštana, Ritopeka i Vinče, kao i da je 2004. godine oko 200 kuća platilo po 640 evra za priključak koji nikada nisu dobili.

Alternativnih načina snabdevanja vodom nema, jer se naselje Ritopek nalazi na nekoliko kilometara od deponije "Vinča", zbog čega su sve podzemne vode zagađene. Nedostatak vode pogađa i svakodnevni život i bavljenje poljoprivredom, koja je jedna od primarnih grana u ovom selu. Deo tehničke vode dovitljivi Ritopečani obezbeđuju tako što su oluke usmerili ka bunarima koji se pune kišnicom. Ipak, najveći problem su voda za piće i održavanje higijene.

Projekat po svim standardima struke bio je napravljen i usvojen još 2012. godine, ali se u međuvremenu od njega odustalo. Međutim, nadležni u GO Grocka ističu da se odlaganje rešavanja ovog problema desilo zbog promene pojedinih zakona, te da je morao da se uradi potpuno novi projekat, za čiju realizaciju, nadaju se Ritopečani, neće biti izgovora.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!