POGLED NA SKUPŠTINU I OKOLINU: Stare fotografije svedoče šta se nekada nalazilo na ovom mestu

Zoran Nikolić

26. 08. 2020. u 16:40

STARE fotografije jedini su svedoci kako je periferija Beograda nekada izgledala. Doduše, prostor oko današnje Skupštine danas je teško doživeti kao "periferiju", ali nekada je baš tako bilo.

ПОГЛЕД НА СКУПШТИНУ И ОКОЛИНУ: Старе фотографије сведоче шта се некада налазило на овом месту

Foto: Zoran Nikolić

Skupštinsko zdanje, delo arhitekte Jovana Ilkića podignuto je na mestu gde se prethodno nalazila Batal džamija, a potom i Marveni pijac. Stara turska džamija srušena je, dok je pijaca na kojoj se prodavala stoka izmeštena iz ovog dela grada.

Stanovništvo,

Beograd je pre Prvog svetskog rata imao oko 100.000 stanovnika. Do Drugog svetskog rata u gradu je živelo nešto više od 400.000 ljudi. 

U nastavku je nekada bila Fišekdžijska čaršija, živopisan deo grada koji se prostirao uz rub Tašmajdana. Ovo egzotično ime čaršija je ponela po fišecima u kojima je prodavan barut. Naime, još je knez Miloš naredio trgovcima barutom da se isele na periferiju, jer su česti požari ugrožavali varoš. Ovako je bio siguran da će potencijalna šteta od njihove robe biti manja.

Prostor gde se danas nalazi Trg nazvan po Nikoli Pašiću provobitno je nosio ime po kreatorima "naučnog socijalizma" Karlu Marksu i Fridrihu Engelsu. Do Drugog svetskog rata ovde je bio deo načičkan kućama, ali je posleratni urbanizam ovde smestio zdanje Doma sindikata.

Tako je centralna fizionomija grada brzo izmenjena. 

Nekada je Beograd bio omanja varoš i trasa današnjeg Bulevara kralja Aleksandra bio je, u stvari, početak Smederevskog druma. Potom su se stvari menjale a grad razvijao. Uskoro je Bulevar postao jedna od najvažnijih saobraćajnih arterija grada. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024