NA JESEN USVAJANJE PLANA ŠINSKIH SISTEMA: Radi se projekat za treću liniju "metroa"

S. B. M.

22. 08. 2020. u 11:35

KOMPANIJA "Ežis" sada radi idejni projekat i za treću liniju metroa, koja treba da spoji Voždovac i Novi Beograd - rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

НА ЈЕСЕН УСВАЈАЊЕ ПЛАНА ШИНСКИХ СИСТЕМА: Ради се пројекат за трећу линију метроа

Foto: V. N.

Prema generalnom projektu i prethodnoj studiji opravdanosti za metro-linije 1 i 2 u Beogradu, koje je uradila francuska kompanija "Ežis", usvojene su trase linije 1 metroa koja će povezati Železnik i Mirijevo, dužine 21,3 kilometra, sa 23 stanice, i linije 2, koja će povezati Železničku stanicu "Zemun" i Mirijevo, dužine 19,2 kilometra, sa 20 stanica.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je nedavno tender za izradu tehničke dokumentacije za opremanje lokacije Makiško polje. Tu će biti depo budućeg metroa, a Vesić je podsetio da je reč o nacionalnom projektu.

Vlade Srbije i Francuske potpisale su 12. maja Sporazum o donaciji u vezi sa realizacijom i finansiranjem projekta beogradskog metroa. Time je, kako je kazao Vesić, rešeno pitanje projektovanja i tehnologije.

- Sada nas čeka potpisivanje sporazuma sa kompanijom koja će da gradi metro. U međuvremenu, tokom jeseni, Skupština grada Beograda usvojiće Plan generalne regulacije šinskih sistema, koji je osnov za gradnju metroa, kao i Plan detaljne regulacije Makiškog polja, koji će biti osnov za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju depoa.

MNOGO POSLA

PRE dobijanja dozvole za gradnju, potrebno je uraditi mnogo posla. Između ostalog to su geološka istraživanja na prvoj trasi metroa koja finansira Grad Beograd ili izrada tehničke dokumentacije za opremanje lokacije Makiško polje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju