NOVO POSTROJENJE, REŠIĆE EKOLOŠKI PROBLEM KOJI SE GODINAMA "TALOŽI" U VINČI: Toplotna energija i struja sa deponije

A. Z. KLISURIĆ

19. 08. 2020. u 08:23

RADOVE na budućem postrojenju za preradu komunalnog otpada u Vinči, koje je jedno od najvrednijih i najvećih gradilišta u Beogradu, juče su obišli zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

НОВО ПОСТРОЈЕЊЕ,  РЕШИЋЕ ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМ КОЈИ СЕ ГОДИНАМА ТАЛОЖИ У ВИНЧИ: Топлотна енергија и струја са депоније

Foto Beoinfo

U ovaj projekat uložiće se 370 miliona evra i izvodi se u skladu sa svim evropskim standardima, a nakon završetka radova, koji se očekuju do kraja godine, kvalitet života u prestonici biće unapređen. "Divlje" deponije postaće prošlost, a novo postrojenje služiće i za proizvodnju struje i toplotne energije u prestonici.

OBILAZAK Goran Vesić i Ana Brnabić

Foto Beoinfo

Zamenik gradonačelnika zahvalio se Vladi Srbije na podršci, kao i partnerima iz Japana i Francuske koje su podržali ovaj projekat. On je istakao da građani Beograda do kraja godine mogu očekivati novu deponiju na kojoj će se obrađivati i građevinski otpad.

- Do kraja godine imaćemo novu deponiju, nakon toga, sledi zatvaranje stare i konačno više nećemo imati ekološku bombu u centru Beograda, a upravljaćemo otpadom kao i drugi evropski gradovi. Biće rešen i problem požara na staroj deponiji - rekao je Vesić.

ĐUBRE SE "PRIKUPLjA" VEĆ 46 GODINA

OTPAD se u Vinči odlaže već 46 godina, svakodnevno po 1.500 tona. Tokom skoro pet decenija visina đubreta u Vinči dostigla je 80 metara. Osim što je jedna od najvećih neuređenih deponija u Evropi, u reke Savu i Dunav godišnje se ispusti ogromna zapremina fekalnih voda.

Predsednica Vlade naglasila je da se posao odvija po planu i pored krize prouzrokovane virusom korona. Ona je istakla da se značaj ogleda i u tome što ovaj projekat simbolično najavljuje da će se u budućnosti posvetiti mnogo više pažnje zaštiti životne sredine.

- Ovo je posebno važan i značajan projekat za celu zemlju jer njime rešavamo višedecenijski problem čvrstog otpada u Beogradu - izjavila je Ana Brnabić. - I u programu "Srbija 2025" smo odvojili dodatnih milijardu evra samo za projekte u oblasti zaštite životne sredine. Ovo je najveći projekat javno-privatnog partnerstva trenutno u Srbiji.

Direktor kompanije "Beo čista enrgija" Filip Tiel istakao je da na gradilištu radi više od 300 radnika, i da će broj zaposlenih biti veći za još 200 njih tokom narednih meseci. Kako je rekao, prva postrojenja za preradu biće završena do kraja ove godine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!