BLOK 42 JOŠ ČEKA USLOVE: Vesić najavio izmeštanje pojedinih autobuskih linija i polazaka sa BAS do kraja 2020.

S. B. MILOŠEVIĆ

07. 08. 2020. u 05:00

U BLOKU 42 na Novom Beogradu, prekoputa tržnog centra na otvorenom, ubrzano se gradi nova autobuska stanica.

БЛОК 42 ЈОШ ЧЕКА УСЛОВЕ: Весић најавио измештање појединих аутобуских линија и полазака са БАС до краја 2020.

Foto Z. Jovanović

Betonirano je skoro 90 odsto staničnog platoa, postavljeni su šipovi za novu staničnu zgradu i urađen temelj. Trenutno se rade i pristupne saobraćajnice, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da će do kraja godine tu biti izmešten deo saobraćaja sa Beogradske autobuske stanice (BAS). Iz BAS pak kažu da će izmeštanje saobraćaja zavisiti od dinamike poslova i kada se ispune svi uslovi za to.

ROKOVI Gradilište na Novom Beogradu, Foto Z. Jovanović

- Asfaltiranje staničnog platoa bi uskoro trebalo da počne, a kako se očekuje, kompanija BAS bi to trebalo do oktobra kompletno da završi. U međuvremenu je završen aneks nove autobuske stanice, koji će u budućnosti povezivati autobusku i železničku stanicu Novi Beograd. On će u funkciju biti stavljen već na jesen. Kada bude završen stanični plato, koristeći taj aneks, moći ćemo da prebacimo deo autobuskih linija, odnosno polazaka i dolazaka na novu autobusku stanicu - rekao je Vesić.

FINANSIRANjE

AUTOBUSKU stanicu u Bloku 42, o svom trošku, gradi kompanija BAS. Na osnovu ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa Gradom, uprava prestonice treba da obezbedi lokaciju, priključke i pristupne saobraćajnice.

Iz BAS, za "Novosti", kažu da će deo saobraćaja iz centra u Blok 42 prebaciti kada se za to stvore uslovi, ali da to zavisi od dinamike poslova na gradilištu.

- Aneks je urađen i u toku je tehnički prijem tog objekta, a bilo je reči odavno da se on da na korišćenje BAS, dok se nova stanica ne sagradi. U međuvremenu, temelji i šipovi glavne stanične zgrade su urađeni. Dugo smo čekali na izmenu plana detaljne regulacije, kako bismo u skladu sa njim mogli da dobijemo građevinsku dozvolu. Plan je sada predat na uvid, pa čekamo dobijanje građevinske dozvole kako bismo mogli da počnemo sa gradnjom same zgrade - navode u BAS.

MANjE STANICE NA OBODU GRADA

DA Grad Beograd istovremeno razmatra mogućnost da, kroz izmenu plana generalne regulacije, obezbedi i nekoliko manjih autobuskih stanica, otkrio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Kaže da će one biti ponuđene BAS na upravljanje, kao partneru Grada. To će biti autobuske stanice po obodima grada kako bi se rasteretio ulazak u Beograd.

OPREMANjE Deo enterijera nove stanice, Foto Z. Jovanović

Da li će na jesen biti prebačeni neki polasci i dolasci u Blok 42 ili će se zbog složenosti sistema čekati da se nova zgrada u potpunosti završi, ostaje da se vidi. Činjenica je da aneks jeste završen, ali i da je daleko od budućih staničnih platoa, kao i da po veličini ne može da zameni BAS, u smislu dopunskih sadržaja, veličine čekaonica i drugih parametara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)