"OČIŠĆENE" A POD ZAŠTITOM: Zavod za zaštitu spomenika nudi pomoć da se kompletno srede sve skulpture pored Save

S. V.

24. 07. 2020. u 08:42

POSLE akcije JKP "Zelenilo" na Savskom keju, kada su tri mermerne skulpture koje se nalaze kod Sajmišta prekrečene belom bojom, oglasio se Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

ОЧИШЋЕНЕ А ПОД ЗАШТИТОМ: Завод за заштиту споменика нуди помоћ да се комплетно среде све скулптуре поред Саве

"Korablja", rad vajara Venije Vučinića Turinskog / Foto K. Mihajlović

Kako je rečeno za "Novosti", Zavod "nije izdavao uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite i saglasnosti za ove intervencije, ali će pružiti svu neophodnu stručnu pomoć da se figure vrate u prvobitno stanje".

Naš list je prethodnih dana pisao o "čišćenju" i krečenju mermernih figura "Korablja" vajara Venije Vučinića Turinskog, "Dve glave 2" Đorđije Crnčevića i "Emancipacije forme" Ane Bešlić, koje su na potezu između Brankovog mosta i Gazele postavljene pre četiri decenije. U Zavodu su nam rekli da se tri figure nalaze u okviru celine "Priobalna zona Novog Beograda" koja uživa status prethodne zaštite.

- Shodno odredbama Odluke o podizanju i održavanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji Grada Beograda, spomenici koji uživaju zaštitu u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima održavaju se po programu zaštite nepokretnih kulturnih dobara, a u skladu sa prioritetima i stepenom oštećenja spomenika - kažu u Zavodu.

 Foto K. Mihajlović

Kako nam je pre nekoliko dana potvrđeno iz "Zelenila", ova intervencija obavljena je prilikom uređenja zelenih površina na ovom delu keja u februaru, na inicijativu Olimpijskog saveza Srbije, Ambasade Japana i Grada Beograda, u susret Olimpijskim igrama koje je trebalo da budu održane u Tokiju ovog leta. Kako su naveli, skulpture su bile prekrivene grafitima, zbog toga su "sređene".

- Radi sticanja opšte slike uređenosti ovog prostora, JKP "Zelenilo" izvršilo je prekrivanje grafita, tačnije minimalnu korekciju prikrivanja grafita koji su pružili ne samo skulpture, već izgled čitave površine - saopštili su u preduzeću. - Nikakva šteta na skulpturama nije pričinjena.

U prethodnim tekstovima koje su "Novosti" objavile, nije bilo nagađanja da li je na delima pričinjena šteta, već je skrenuta pažnja da se skulpture održavaju na neadekvatan način, bez stručnog nadzora i konzervatora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024