Nova aplikacija "Info za sve" olakšaće komunikaciju osobama sa invaliditetom

A. Vojinović

19. 06. 2020. u 12:47

OSOBE sa invaliditetom moći će od jula da računaju na novu aplikaciju "Info za sve" uz pomoć koje će dobijati servisne informacije u audio-formatu i na znakovnom jeziku, potvrdio je juče gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Нова апликација Инфо за све олакшаће комуникацију особама са инвалидитетом

Foto: Beoinfo

Na svojim mobilnim telefonima gluvi i slepi sugrađani imaće pristup potrebnim podacima koji će im olakšati svakodnevni život.

ZVEZDARA

GRADSKA opština Zvezdara takođe je bila jedna od učesnica projekta, ali je nakon pregovora o sadržini sporazuma početkom decembra poslala obaveštenje da odustaje od uspostavljanja međuopštinske saradnje.

Prezentacija nove tehologije održana je u prostorijama Gradske organizacije gluvih Beograda. Prvi čovek prestonice je zajedno sa načelnicom Gradske uprave Sandrom Pantelić, predsednikom GO Vračar Milanom Nedeljkovićem i pomoćnicom gradonačelnika Novog Sada Ljiljanom Koković obišao prostorije novoosnovanog servisa, u okviru koga se pruža podrška u komunikaciji i informisanju osobama sa invaliditetom.

- Realizacijom projekta "Uspostavljanje međuopštinske saradnje u cilju osnivanja servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji" između Beograda i Novog Sada i gradskih opština Vračar i Savski venac, osobama sa invaliditetom servisne informacije činimo dostupnijim - naveo je Radojičić.

PROGRAM

PORED žitelja sa teritorije Savskog venca i Vračara, aplikaciju "Info za sve" moći će da instaliraju i koriste svi građani koji za to imaju potrebe.

- Jasno je koliko je svakome od nas važno da zna vreme kada će se izmeniti režim usluge distribucije vode i struje, red vožnje gradskog prevoza.

Zahvaljujući pristupačnom formatu i nabavljenoj opremi, svi partneri moći će da štampaju materijal na Brajevom pismu. Pomoću aplikacije "Info za sve", gluve osobe imaće i mogućnost SOS poziva, odnosno da u svako doba dana pozovu tumača za znakovni jezik.

Odluku o međuopštinskoj saradnji doneli su odbornici Skupštine grada Beograda na sednici održanoj u martu, a sredstva za ovaj projekat iznose nešto više od 27.000 švajcarskih franaka u dinarskoj protivvrednosti. Na Upravi GO Vračar, prema odluci, bilo je da nabavi SOS aplikaciju za gluve, aplikaciju za servisne informacije, štampač na Brajevom pismu i računarsku opremu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)