Vesić položio kamen temeljac za nov vrtić na Bežanijskoj kosi

BeoInfo

18. 06. 2020. u 13:35

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položio je danas kamen temeljac za izgradnju kombinovane dečje ustanove na Novom Beogradu, u naselju Bežanijska kosa. Događaju su prisustvovali član Gradskog veća Stevo Marušić, direktorka Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković i direktorka PU „11. april” Mirjana Sekulić.

Весић положио камен темељац за нов вртић на Бежанијској коси

BeoInfo

Vesić je istakao da je danas započeta izgradnja trećeg vrtića u Beogradu u poslednjih sedam dana.

– To je dokaz da Grad Beograd brine o najmlađim sugrađanima i koliko nastojimo da svakom detetu na teritoriji grada bude obezbeđeno mesto u vrtiću. Danas u Beogradu 78.000 dece pohađa vrtiće, dok je pre osam godina taj broj iznosio 58.000. Beograd je jedina lokalna samouprava, ne samo u Srbiji već i ovom delu Evrope, gde više od 70 odsto dece ima mesto u vrtiću. Naš cilj je da sva deca u Beogradu imaju mesto u vrtiću, jer nije daleko dan kada će predškolska nastava, bar kada su u pitanju deca od pet ili šest godina, postati obavezna. Zbog toga je Vlada Srbije donela odluku da do 2025. godine sve lokalne samouprave imaju obavezu da obezbede mesto za najmanje 70 odsto dece u predškolskim ustanovama. Beograd je tu obavezu ispunio pet godina pre roka – rekao je Vesić.

On je dodao da će izgradnja vrtića biti završena u aprilu sledeće godine, kao i da će u novoizgrađenom objektu biti mesta za dve stotine dece.

– Površina objekta je gotovo tri hiljade kvadrata, dok je vrednost radova 216 miliona dinara. Grad Beograd će ove godine početi da gradi sedam vrtića. Počeli su radovi na izgradnji vrtića u Obrenovcu, kao i u Ulici Miloja Zakića na Čukarici, a danas počinju radovi na Bežanijskoj kosi. Uskoro kreće gradnja vrtića u Novogradskoj ulici u Zemunu, a radi se i na izgradnji vrtića za Sigurnu kuću. U toku su pripreme za vrtić na Miljakovcu 3, kao i na Altini. U narednih godinu dana započeće radovi na izgradnji ukupno deset vrtića, što se nikada nije dogodilo u istoriji Beograda – naglasio je Vesić.

On je podsetio da danas ističe rok za žalbe roditelja za čiju decu nije bilo mesta u vrtićima.

– Očekujemo između 2.100 i 2.200 žalbi, ali kada budemo završili posao na izgradnji ovih deset vrtića, lista čekanja u Beogradu više ne bi trebalo da postoji. Primera radi, vrtić koji smo počeli da radimo na Čukarici moći će da primi 300 dece. Osim toga, Grad će kupiti jedan objekat u Vodovodskoj ulici gde će kapacitet biti oko 100 dece, a opština Čukarica ima oko 250 žalbi. Deo naše politike jeste da svako dete u Beogradu ima mesto u vrtiću. Prvi smo uveli subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima, a sve je urađeno u vreme dok smo roditeljima vraćali tri i po milijarde dinara, koje su im nezakonito naplaćene od strane prethodne gradske vlasti. Pre osam godina vrtić je naplaćivan 9.500, a danas 5.600 dinara. Za tri i po milijarde dinara mogli smo da izgradimo 17 vrtića. Ne postoji ništa bolje što možemo da uradimo za decu, nego da obezbedimo moderne, nove i savremene vrtiće. Beogradski vrtići su na nivou bilo koje razvijene evropske zemlje. To važi za program, opremljenost, ali i stručni kadar koji radi u vrtićima. Iako smo uveli subvencije, nema mnogo privatnih vrtića koji su uspeli da „isprate” kvalitet državnih. Kada budemo završili posao na izgradnji ovih deset vrtića, sigurno nas očekuje i nekoliko rekonstrukcija postojećih – poručio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)