BALON U DVORIŠTU, DECA BEZ FIZIČKOG: Nadležni "gluvi" za problem u OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu

B. Borisavljević

13. 03. 2024. u 10:23

DVE godine traje korespondecija između rukovodstva OŠ "Pavle Savić" i nadležnih gradskih i republičkih organa da se obnovi dozvola za nastavu fizičkog vaspitanja u balonu u školskom dvorištu. Svi nadležne institucije ostale su gluve na brojne dopise, a učenici mlađih razreda od početka hladnog vremena su bez časove fizičkog vaspitanja u nedeljnom rasporedu.

БАЛОН У ДВОРИШТУ, ДЕЦА БЕЗ ФИЗИЧКОГ: Надлежни глуви за проблем у ОШ Павле Савић у Миријеву

Foto: Privatna arhiva

Prema rečima Milana Krstića, direktora OŠ "Pavle Savić", iako balon postoji već godinama, Direkcija za imovinu Srbije stavila "katanac" na držanje nastave fizičkog u tom objektu. Ugovor sa Direkcijom za imovinu vlasnik balona je potpisao još 2006. godine, koji je narednih godina produžavan. Međutim, pre dve godine je neko prijavio inspekciji da balon nema upotrebnu dozvolu i da je nebezbedan za nastavu fizičkog.

- Potpuno je apsurdna situacija, imamo balon u dvorištu koji naša deca ne mogu da koriste, iako svakog meseca prosleđujemo Gradu novac od zakupa zemljišta koji vlasnik plaća školi - kaže Krstić. - Prošle godine je u gradsku kasu na to ime uplaćeno 1,4 miliona dinara, a đaci nisu imali nijedan čas fizičkog. Ako nije bezbedan, neka ga sklone. Zbog velikog broja učenika, prilikom pravljenja rasporeda časova nismo uspeli da uklopimo učenike od prvog do četvrtog razreda da imaju nastavu fizičkog u sali. Balon bi bio odlično rešenje tokom hladnog vremena, opremljen je, zagrejan, ne zahteva se nikakvo plaćanje od Grada.

IZGRADILI KOMPLEKS TERENA

U OGROMNOM dvorištu škole "Pavle Savić" đaci imaju sportski kompleks, koji je izgrađen u poslednje dve-tri godine, zahvaljujući sopstvenim sredstvima škole.

- Pored fiskulturne sale, nastavu fizičkog deca imaju na košarkaškom, odbojkaškom i terenu za mali fudbal, koje smo sami sredili na prostoru gde je nekad bio korov - kaže Krstić.

I dok se svakog dana propagira u javnosti da školaraci treba da imaju više časova fizičkog vaspitanja, mališani iz Mirijeva gotovo da ih i nemaju. Birokratija koči da deca umesto sale, u kojoj su svi termini zauzeti, fiskulturu i sportove vežbaju u balonu koji se već nalazi u školskom dvorištu.

Foto Z. Jovanović

Tekst potpisa Direktor škole Milan Krstić

Izmenama zakonskih propisa, obrazovnim ustanovama je zabranjeno da "kiriju" od izdavnja školskog prostora koriste za sopstvene potrebe, odnosno unapređenje nastave, kupovinu učila i druge namene. Zbog novih pravila, pojedine škole su na "gubitku" od par hiljada evra godišnje.

Najveća osmoletka u Srbiji pod jednim krovom, sa 2.096 đaka i 74 odeljenja, od kojih su 36 od prvog do četvrtog razreda je prebukirana, a sve nadležne institucije su "gluve" na njihove molbe da i učenici mlađih razreda imaju časove fizičkog i kad je hladno vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)