GREJANJE NA VODU IZ TOPLANA: Rudarsko-geološki fakultet uradio naučnu studiju za "Elektrane"

A. Z. K.

08. 03. 2024. u 11:59

TOPLANE Batajnica, Borča i Dunav imaju potencijal da koriste geotermalne vode.

ГРЕЈАЊЕ НА ВОДУ ИЗ ТОПЛАНА: Рударско-геолошки факултет урадио научну студију за  Електране

Foto D. Milovanović

Ovo je rezultat analize koja je rađena za naučnu studiju koja se bavi mogućnostima korišćenja geotermalnih voda u sistemu daljinskog grejanja u Beogradu.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta dr Dejan Milenić uručio je direktoru JKP "Beogradske elektrane" Vanji Vukiću drugu fazu Naučne studije koja analizira korišćenje ove vrste energije. Stručnjaci su zaključili da tri prestoničke toplane imaju mogućnost korišćenja geotermalnih voda.

- U studiji se navodi da toplana Batajnica ima najveći potencijal za korišćenje ovog obnovljivog izvora energije za grejanje potrošača - saopštili su u JKP "Beogradske elektrane". - Plan našeg preduzeća je da u toku ove godine budu uložena sredstva u sledeću fazu istraživanja. Ideja je da se uradi istražna bušotina koja bi trebalo da potvrdi predviđene parametre geotermalnih kapaciteta u toplani Batajnica. Očekuje se da bi već početkom sledeće grejne sezone bilo moguće korišćenje geotermalne energije za potrebe grejanja potrošača iz ove toplane.

Kako su naveli u "Elektranama", prelazak na novi energent smanjio bi negativan uticaj na životnu sredinu zbog korišćenja fosilnog energenta. Ova novina doprinela bi i u ekonomskoj uštedi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)