VESIĆ NAJAVIO POČETAK RADOVA NA DEPOU I TRI STANICE PRVE LINIJE METROA: "Krtice pod zemljom 2026. godine

Š.Marović

12. 02. 2024. u 13:31

TOKOM ove godine započeće radovi na izgradnji depoa na Makiškom polju, kao i prve tri metro stanice na prvoj liniji šinskog sistema, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Takođe, tokom 2025. biće otvoreni i nadzemni radovi na pojedinim deonicama, kao i takozvani plitki iskopi.

ВЕСИЋ НАЈАВИО ПОЧЕТАК РАДОВА НА ДЕПОУ И ТРИ СТАНИЦЕ ПРВЕ ЛИНИЈЕ МЕТРОА: Кртице под земљом 2026. године

Foto Beoinfo

Trenutno se izvode radovi na nasipanju Makiškog polja, gde će se nalaziti depo za budući metro sistem, a ukupna površina je 72 hektara. Rok za izvođenje ovih radova koji su počeli u novembru 2021. je 36 meseci, a nadležni često ističu da nasipanje ide ispred rokova.

- Naredne, 2025. godine biće otvoreni i nadzemni radovi na pojedinim deonicima prve linije, kao i takozvani plitki iskopi - istakao je Vesić. - Jedna mašina, takozvana krtica, krenuće da kopa iskope za prvu liniju, prva sa Belih voda, a druga od Pančevačkog mosta, koje će se spojiti na sredini trase. Sledeće godine krenuće i iskopavanja prvih tunela, a pored toga, u 2026. godini kreće i kopanje mašinama, kao i sve stanice na prvoj liniji i pripremni radovi na liniji dva. Metro je najveći infrastrukturni projekat, ne samo u glavnom gradu već i Srbiji, a radovi se odvijaju prema planiranoj dinamici.

Kako je naš list ranije pisao, za potrebe izgradnje početne faze prve linije metro sistema, koja podrazumeva 14 stanica biće porušeno ukupno 13 stambenih i 47 poslovnih objekata na teritoriji četiri opštine, Čukarica, Savski venac, Stari grad i Palilula. Direkcija za građevinsko zemljište je pre toga napravila preliminarne procene zemljišta koje je neophodno pribaviti i "očistiti od objekata", a reč je o površini od 603.783 kvadrata.

- Ukupno će na ovom potezu biti raseljeno 47 domaćinstava, a te porodice dobiće adekvatnu novčanu naknadu - istakao je ranije za "Novosti" gradski menadžer Miroslav Čučković. - Procedura oko sklapanja ugovora i isplate već je uveliko u toku i očekuje se da bude završena u prvoj polovini 2024. Prvo će se sa radovima početi u Belim vodama i Žarkovu.

Početna faza prve linije obuhvata deonicu sa ukupno 14 stanica - Železnik, Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Požeška, Park Banovo brdo, Ada Ciganlija, Sajam, Gazela, Savski trg, Trg republike, Skadarlija i Dunav. Iako je ranije najavljeno da u ovo spada i stanica "Pančevački most", ona je ipak izostala. Radovi na projektu sprovodiće se uglavnom pod zemljom, ali izgradnja svih stanica i još nekih pratećih projektnih komponenti, kao što su trafo-stanice i šahtovi, će morati da bude odrađena iznad zemlje.

Zemljište građevinsko

ZEMLjIŠTE je uglavnom građevinsko, ali delom i poljoprivredno. Među stambenim objektima ima kuća, legalnih i nelegalnih sa pomoćnim objektima, a ima i objekata za stanovanje koji su u vlasništvu javnih ili društvenih preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!