TRAŽI SE FIRMA ZA ISPITIVANJE STANJA I PROJEKAT REVITALIZACIJE OPTEREĆENE SAOBRAĆAJNICE POD TERAZIJAMA: U planu kontrola i obnova tunela

Š.Marović

04. 01. 2024. u 16:55

JEDAN od najopterećenijih saobraćajnih objekata u gradu, čuveni Terazijski tunel mogao bi već tokom ove godine da bude rekonstruisan ukoliko bude potrebe, pošto je javno preduzeće "Putevi Beograda" raspisalo tender za izradu projekta revitalizacije. Vrednost nabavke je 35 miliona dinara, a ponude se mogu dostaviti do 1. februara.

ТРАЖИ СЕ ФИРМА ЗА ИСПИТИВАЊЕ СТАЊА И ПРОЈЕКАТ РЕВИТАЛИЗАЦИЈЕ ОПТЕРЕЋЕНЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ ПОД ТЕРАЗИЈАМА: У плану контрола и обнова тунела

Novosti

Takođe, ovaj tunel, zvanično otvoren 4. decembra 1970. godine, nikada nije dobio upotrebnu dozvolu, pa je usled zastarelosti dokumentacije neophodno da se ona obnovi i prolaz "ozvaniči".

Kako je precizirano u tenderskoj dokumentaciji, od budućeg projektanta traži se da ispita postojeće stanje i izradi izveštaj o zatečenom, sa tehničkom dokumentacijom za rekonstrukciju objekta. Kako je naglašeno, potrebno je da se izradi i tehnička dokumentacija neophodna za ozakonjenje tunela.

- Za predmetni objekat nije izdata upotrebna dozvola. Usled zastarelosti dokumentacije neophodno je da se objekat ozakoni - istaknuto je u dokumentaciji. - Osnova za izradu celokupne dokumentacije je elaborat postojećeg stanja izrađen na osnovu pregleda tunela, te konstatovanje istog tekstualnim opisima, grafičkom dokumentacijom, numeričkim dokaznicama nosivosti i upotrebljivosti, foto i video dokumentacijom, laboratorijskim i terenskim opitima.

Ako se elaboratom o proceni stanja objekta konstatuje da je stanje konstrukcije takvo da je neophodna rekonstrukcija objekta, potrebno je izraditi idejni projekat uređenja. Rok za završetak ovog posla je do 210 dana od zaključenja ugovora. Terazijski tunel je jedna od najprometnijih saobraćajnica u prestonici. Dugačak je oko 250 metara, istočna ulazna tačka je na raskrsnici Dečanske i Nušićeve ulice, a zapadna - produžetak Brankove ulice.

Tunel predstavlja direktnu i najbližu vezu između centra glavnog grada i Brankovog mosta, odnosno Novog Beograda i Zemuna. Terazijski tunel su projektovali arhitekti Ljubomir Porfirović i Miloslav Vidaković.

Propali planovi

VEĆ tokom sedamdesetih godina 20. veka bilo je očigledno da tunel nije dovoljno veliki kako bi se regulisao saobraćaj u prestonici. Postojao je plan izgradnje "dvostrukog tunela", koji je trebalo da poveže Bulevar kralja Aleksandra i Brankov most. Prema planovima, saobraćaj bi se spuštao ispod zemlje između mosta i Trga republike, ali projekat nikada nije realizovan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata