DECI ČISTIJI VAZDUH Grad nabavlja 12.000 prečišćivača za prostorije u vrtićima, osnovnim i srednjim školama

S.Vidačković

09. 10. 2023. u 14:00

U SVIM beogradskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama biće postavljeni prečišćivači vazduha, koji će značajno pomoći deci, naročito u mesecima kada su virusi aktivniji.

ДЕЦИ ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ Град набавља 12.000 пречишћивача за просторије у вртићима, основним и средњим школама

Foto Beoinfo

 Prečišćivače su dosad plaćali roditelji, oni koji su uspeli da se dogovore u okviru odeljenskih zajednica. Sada će Grad Beograd obezbediti prečišćivače za sve ustanove.

N.J.

Do sad su roditelji kupovali i održavali prečišćivače za vazduh

 

Ovako, za "Novosti", gradonačelnik Aleksandar Šapić najavljuje novine u svim prestoničkim obrazovnim ustanovama. Prema njegovim rečima, ovi uređaji biće postavljeni u oko 12.000 prostorija gde borave deca, u 318 vrtića, 202 osnovne i 87 srednjih škola.

- Očekujem da će javna nabavka koja je u toku biti sprovedena do kraja godine. Grad će obezbediti prečišćivače, koje će i servisirati i voditi nadalje računa o njima - objašnjava Šapić.

Prema podacima od kraja 2022. godine, u glavnom gradu od ukupno 415 obdaništa, 96 koristi prečišćivače vazduha. U većini predškolskih ustanova, ove aparate za filtriranje vazduha kupili su roditelji. Kada su to radili, jedan roditelj bi, kao predstavnik, potpisao ugovor o donaciji sa vrtićem. Ugovori su uglavnom bili koncipirani tako da su mame i tate odgovorni za održavanje prečišćivača i zamenu filtera, što će važiti sve dok među vrtićku i školsku decu ne stignu aparati koje kupuje Grad.

Uskoro prijave za besplatan engleski

SVI beogradski predškolci, njih 16.500, moći će da pohađaju besplatne časove engleskog jezika. Javna nabavka je pri kraju i kada se završi, roditelji će moći da prijave decu u svojoj predškolskoj ustanovi. Kada se administrativne stvari privedu kraju i tender bude završen, sve mame i tate koji budu želeli da njihov mališan ide na besplatne časove engleskog, dobiće uputstva kako i gde da se prijave.

O ovoj ideji, gradonačelnik Šapić prvi put je govorio u junu, kada je usvojen rebalans budžeta. Tada je, uz besplatan engleski jezik za predškolce najavio da će mališani dobiti uređaje kako bi vazduh koji udišu u prostorijama škola i obdaništa bio što kvalitetniji. Od septembra, Grad prvi put subvencioniše pun iznos ekonomske cene boravka u vrtiću u iznosu od 28.085 dinara za oko 58.000 mališana u državnim obdaništima. Isti iznos biće dotiran i roditeljima oko 22.000 dece upisane u privatne predškolske ustanove, a ostatak do punog iznosa u toj ustanovi plaćaće mame i tate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)