MILUNKI OBELEŽJE NA NJENOM VOŽDOVCU: Gradska komisija za spomenike usvojila predlog opštine da se oda počast slavnoj ratnici

S.V.

04. 09. 2023. u 16:52

HEROINA Milunka Savić, najnagrađivanija žena u istoriji ratovanja, dobiće spomenik u voždovačkom naselju Braća Jerković.

МИЛУНКИ ОБЕЛЕЖЈЕ НА ЊЕНОМ ВОЖДОВЦУ: Градска комисија за споменике усвојила предлог општине да се ода почаст славној ратници

USPOMENA Slika namenjena bratu Milutinu M. Arsiću, Foto Iz knjige "Milunka Savić Vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti"

Na nedavno održanoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je inicijativu Opštine Voždovac da na uglu ulica Meštrovićeve i Braće Jerković bude podignuto obeležje slavnoj srpskoj ratnici. Konačni sud na ovaj predlog daće prestonički odbornici na nekoj od narednih sednica.

Prema rečima predsednice GO Voždovac Ivane Tomić Ilić, javni poziv za idejno rešenje spomenika biće dostupan svima, sa pozvom svim autorima, bilo da su poznati ili ne, fakultetima, kako bi svako mogao da da svoj doprinos.

D.Stevanović

LOKACIJA Prostor gde će biti postavljen spomenik

- Takva žena, hrabra ratnica, a istovremeno nežna majka, neizmernog čojstva koje je pokazala puštanjem zarobljenika skromnošću i neisticanjem sebe, posle obrazloženja jednoglasno je usvojeno "da", na čemu se zahvaljujemo članovima komisije.

Ideju da Milunka Savić dobije svoj spomenik na Voždovcu, gde je provela veliki deo svog života, pokrenuta je i 2019. godine. Tadašnji predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić predložio da se ispred ulaza u opštinu u obližnji park premeste postojeći spomenici "Borba" vajara Sretena Stojanovića i "Obnova" Lojze Dolinara, a da na njihovo mesto dođu obeležja posvećena Milunki Savić, Karađorđu, vojvodi Stepi Stepanoviću i Vasi Čarapiću.

Ideja nije naišla na odobravanje velikog dela javnosti, zbog namere da se postojeća obeležja premeste, pa se od nje odustalo. Pre tri godine, posle pisanja "Večernjih novosti" da je kuća Milunke Savić na Voždovcu u katastrofalnom stanju te da bi mogla da se sruši, reagovale su gradske i republičke vlasti, te je odlučeno da se dom slavne ratnice obnovi u znak sećanja i poštovanja.

Milunka Savić rođena je u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje, u opštini Raška. Po objavljenoj mobilizaciji, u oktobru 1912, Milunka se prijavila na jednom od mobilizacionih zborišta u Beogradu i registrovala se pod imenom Milun Savić.

Pod tim muškim imenom borila se u balkanskim ratovima 1912. i 1913, jer kao žena nije mogla biti vojnik. Njen stvarni identitet otkriven je posle ranjavanja, u bici na Bregalnici, 1913.

Kao dobrovoljac javila se i kada je počeo Prvi svetski rat. Bila je borac-bombaš legendarnog Gvozdenog puka, najelitnijeg Drugog puka srpske vojske "Knjaz Mihajlo". U jesen 1915, u Makedoniji, teško je ranjena u glavu i, tako povređena, zajedno sa ostalim borcima povlačila se preko Albanije.

Ranjavana čak devet puta

RANjAVANA je u borbama devet puta, a na njenom šinjelu svoje mesto su, pored ostalih odlikovanja, našli i Karađorđeva zvezda s mačevima i medalja "Miloš Obilić". Dobila je mnoga odlikovanja, među kojima su dva francuska ordena Legije časti, a do danas je ostala jedina žena na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

Iako je najnagrađivanija žena u istoriji ratovanja, njena hrabrost i ime pali su u zaborav posle Velikog rata. Kada je završen Drugi svetski rat 1945. godine, nove vlasti su joj dale i penziju. Odbila je da se preseli u Francusku i radila je kao čistačica. Bez obzira na težak život, Milunka Savić je uvek nalazila način da pomogne svojoj zemlji, te je odgajila i iškolovala još 32 dece koju je dovela iz svog rodnog kraja. Preminula je 1973. godine u Beogradu.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)