NEMA DOZVOLE ZA PRERADU OTPADA: Ministarstvo zaštite životne sredine nije odobrilo zahtev "Juniriska" za posao u Barajevu

S.V.

21. 07. 2023. u 16:00

MINISTARSTVO zaštite životne sredine odbilo je zahtev kompanije "Junirisk" za izdavanje desetogodišnje dozvole za preradu i skladištenje otpada u bivšoj fabrici IKL u Barajevu, posle brojnih kritika građana i inicijative "Eko-Barajevo" povodom rada ove firme.

НЕМА ДОЗВОЛЕ ЗА ПРЕРАДУ ОТПАДА: Министарство заштите животне средине није одобрило захтев Јунириска за посао у Барајеву

Arhiva

U rešenju na 15 strana, koje je donelo resorno ministarstvo, piše da su nadležni konstatovali da su mnoge primedbe tačne, te nisu mogli da izdaju novu dozvolu za preradu otpada na deset godina za koju je firma aplicirala u maju prethodne godine. "Junirisk" ima rok od 15 dana da podnese žalbu na rešenje Ministarstva zaštite životne sredine.

U dokumentu se navodi da kompanija "Junirisk", prilikom podnošenja zahteva, nije dostavila Plan zaštite od udesa kao ni saglasnost nadležnog organa na taj plan. Takođe, u obrazloženju se navodi da kompanija "Junirisk" nije dostavila dokaz da opasan industrijski otpad prevodi u proizvod koji nema uticaj na životnu sredinu.

Žitelji Barajeva okupljeni oko inicijative "Eko-Barajevo" već dve godine upozoravaju javnost da bi obrada velike količine opasnog otpada kojom je planirala da se bavi firma "Junirisk" u bivšoj fabrici IKL mogla negativno da utiče na zdravlje građana i životnu sredinu. Posebno im je smetalo što se postrojenje ne nalazi na dozvoljenoj udaljenosti od najbližih kuća, vrtića, škole, doma za stare...

Kupili nekadašnju fabriku

DIREKTOR "Juniriska" Vladimir Matović rekao je svojevremeno da je ova firma, za svoje potrebe, pre nekoliko godina kupila bivšu fabriku IKL u Barajevu.

- "Junirisk" se bavi zbrinjavanjem opasnog i neopasnog industrijskog otpada patentiranom tehnologijom koja opasan otpad prevodi u neopasan materijal koji ima dalju upotrebnu vrednost i koristi se u građevinskoj industriji u proizvodnji cementa - pojasnio je tada Matović.

Kako je naš list ranije pisao, "Junirisk" je u julu 2021. dobio privremenu dozvolu za rad postrojenja u Barajevu. Tada im je određena maksimalna količina tretmana opasnog i neopasnog otpada od 17.000 tona godišnje.

Opština Rakovica osam godina borila se da firme, za koje se sumnja da zagađuju životnu sredinu, budu izmeštene iz stare industrijske zone ove lokalne samouprave. Iako su čelnici "Juniriska" tvrdili da koriste posebnu tehnologiju koja ne zagađuje životnu sredinu, posle brojnih inicijativa, primedaba i negodovanja građana, ova firma za preradu otpada napustila je Rakovicu u martu 2021. Za novu lokaciju odabrali su Barajevo, ali su meštani ove prigradske opštine od početka bili protiv toga da se u njihovom komšiluku prerađuje otpad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024