KONCERT NA TRAVI: Otvaranje festivala za flautu na istorjskim instrumentima u Botaničkoj bašti "Jevremovac"

B.B.

11. 07. 2023. u 15:54

BEOGRAĐANI će u ovim vrelim letnjim danima imati priliku da provedu jedno lepo veče sedeći na travi slušajući retku muziku.

КОНЦЕРТ НА ТРАВИ: Отварање фестивала за флауту на исторјским инструментима у Ботаничкој башти Јевремовац

Foto N. Skenderija

U Botaničkoj bašti "Jevremovac" sutra u 20 časova biće otvoren "Kvanc" - festival za flautu na istorijskim instrumentima , koji će se do 16. jula održati u Beogradu.

Koncert je zakazan na travnatom platou ispred staklene bašte, pa posetioci treba da ponesu jastučiće i prostirke za sedenje.

Ove godine navršava se 250 godina od smrti Johana Joahima Kvanca. Rođen je u Šedenu u centralnoj Nemačkoj i obučavan na raznim instrumentima od strane takozvanih gradskih frulaša, a 1728. godine postaje član Knježevsko-Saksonske i Kraljevsko-Poljske kapele u Dresdenu.

Kralj Fridrih Veliki ga 1741. godine poziva na Pruski dvor u Berlin/Potsdam. Dan za danom, Kvanc uči Fridriha da svira flautu, komponuje brojne koncerte za flautu i kamernu muziku, pravi instrumente i piše udžbenik "Uputstvo za sviranje traverso flaute" koji se smatra jednim od glavnih izvora istorijsko-informisane izvođačke prakse.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave