BESPLATNI PREGLEDI U SUBOTU: Počelo je zakazivanje telefonom

B.B.

20. 04. 2023. u 15:23

ZAVOD za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice Srbije nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda, a subota je rezervisana za muškarce koji će moći da urade ultrazvuk prostate, a prema indikacijama i PSA test - tumor marker.

БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ У СУБОТУ: Почело је заказивање телефоном

FOTO: Novosti

Prema rečima Vlade Batnožića, direktora Zavoda, pregled se može zakazati na telefon 011-3611-581 od 7 do 14 časova. On stiče da se muškarcima starijim od 50 godina  preporučuje da jednom godišnje urade urološki pregled prostate, kao meru prevencije karcinoma prostate. Sastavni deo urološkog pregleda je i ultrazvučno merenje dimenzija i zapremine prostate. Kako je naveo, pregled traje kratko i bezbolan je.

-  Laboratorijsko utvrđivanje nivoa PSA je od velike važnosti za pravovremeno otkrivanje bolesti prostate - objašnjava Batnožić. - Osim medicinskih ispitivanja, od presudnog značaja je klinička slika pacijenta, da li ima simptome uvećane prostate - bolno mokrenje, učestalo ustajanje tokom noći više od dva puta radi mokrenja, otežano započinjanje i završavanje akta mokrenja, izmenjen, tanak mlaz urina. Sve su ovo simptomi koji su jedan od pokazatelja da bi trebalo zakazati pregled prostate. Godišnje u Srbiji oboli 3.100 ljudi od raka prostate. Pregledi se organizuju u saradnji sa opštinom Savski venac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)