VILA NESTALA ZA DVA SATA: Na osnovu rešenja opštine Vračar srušena predratna kuća na Neimaru

Š.Marović

25. 03. 2023. u 18:40

ZA samo dva sata u Ulici Janka Veselinovića 10 juče je pod naletom bagera nestala još jedna prestonička vila, sagrađena dvadesetih godina prošlog veka, a u Zavodu za zaštitu spomenika kulture zavedena kao objekat od vrednosti. Kako su za "Novosti" istakli predstavnici udruženja "Društvo za očuvanje Neimara", mašine su objekat srušile bez građevinske table i zaštitne ograde. Iz Gradskog sekretarijata za inspekciju za naš list ističu da su radovi na rušenju odobreni rešenjem Opštine Vračar. Ovo je potvrdilo i Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

ВИЛА НЕСТАЛА ЗА ДВА САТА: На основу решења општине Врачар срушена предратна кућа на Неимару

Foto:privatna arhiva

Reporteri "Novosti" juče su se uverili da još jedan biser predratne arhitekture glavnog grada odlazi u istoriju. Bager je privukao veliki broj građana koji se okupio ispred budućeg gradilišta, a odmah je pozvana i inspekcija.

- Građevinski inspektor juče je izvršio nadzor radova na rušenju objekta u Ulici Janka Veselinovića 10 - kažu iz Sekretarijata. - Radovi na rušenju objekta odobreni su rešenjem GO Vračar. Naloženo je investitoru i izvođaču radova da obeleže gradilište postavljanjem table i ograde, kao i da sve vreme izvođenja radova preduzimaju mere za bezbednost susednih objekata i životne stedine. Građevinska inspekcija pratiće dalje radove.

 

DUG SPISAK

POSLEDNjIH nekoliko godina brojne zgrade od izuzetne vrednosti, kao i one koje su uživale prethodnu zaštitu, pale su u ruke investitorima. Primer je vila u Internacionalnih brigada 47, koja takođe pripada Kotež-Neimaru, a koja je delimično srušena u novembru prošle godine. Na kraju su radovi obustavljeni. Takođe, građani su protestovali i zbog bahatosti investitora u Topolskoj 19 i mnogobrojnim adresama na Vračaru.

Naselje Kotež-Neimar predstavlja jedno od najlepših delova prestonice prošlog veka, oivičeno je ulicama Maksima Gorkog, Đorđa Vajferta, Internacionalnih brigada i Nebojšinom.

- U skladu sa odredbama važećeg Plana generalne regulacije, objekti koji se nalaze u područjima koja su u postupku proglašenja za celine od posebnog kulturno-istorijskog značaja, uživaju isti stepen zaštite i moraju da se sačuvaju u svom postojećem obliku, uz moguće manje adaptacije koje bi se vršile uz saglasnost i saradnju sa Zavodom - kažu u Društvu za očuvanje Neimara. - Ono što posebno zabrinjava u ovom slučaju je da je nadležna služba Opštine Vračar izdala dozvolu za rušenje. To je informacija koju je advokat investitora na licu mesta dao okupljenim građanima. Predstavnici inspekcije i policije koje su građani pozvali, i koji su izašli na lice mesta, dobili su istu informaciju, da se rušenje obavlja uz potrebnu dozvolu.

Kulturno-istorijska celina Kotež-Neimar u Evidenciji nepokretnosti pod takozvanom prethodnom zaštitom bila je do decembra 2020. godine, kada je istekla. Novi elaborat je završen, ali od marta čeka na usvajanje u Vladi Srbije.

Građane buni zašto pomenuta dozvola za rušenje nikada nije bila objavljena na sajtu opštine, gde se objavljuju informacije o izdatim dozvolama za rušenje ili građenje?

- Proverom sajta utrvrđeno je da ova dozvola nikada nije bila objavljena, čime je onemogućeno i pravo žalbe ili bilo kakva mogućnost reagovanja građana. Najoštrije osuđujemo ovaj čin rušenja, jer nas uništavanje graditeljskog nasleđa neminovno svrstava u red necivilizovanih društava koja ne poštuju tekovine svoje kulture i istorije. Zahtevamo da se sa praksom rušenja ovakvih objekata hitno prestane, da se ono najstrože kažnjava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (4)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)