SVE VIŠE OBOLELIH OD GRIPA: Koja grupa građana je, ovih dana, najugroženija

B.B.

14. 02. 2023. u 15:59

BROJ pacijenata sa simptomima gripa i obolenja sličnih gripu u prestonici, prošle nedelje je povećan za čak 57,5 odsto, a među školarcima je blizu 4.000 više obolelih od akutnih respiratornih infekcija.

СВЕ ВИШЕ ОБОЛЕЛИХ ОД ГРИПА: Која група грађана је, ових дана, најугроженија

Foto: Unsplash

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, a na osnovu podataka iz domova zdravlja, u periodu od 6. do 12. februara, od akutnih respiratornih infekcija evidentirano je 18.682 građana, dok ih je u nedelji pre bilo 16.929. Među njima je bilo 805 obelelih sa simptomima gripa ili sličnih oboljenja, a sedam dana ranije ih je bilo 511.

Na udaru akutnih respiratornih infekcija su đaci, pa je među pacijentima više od polovine u uzrastu od 5 do 19 godina - 9.335 ( 5.288 bilo), slede mladi i radno sposono stanovništvo od 20 do 64 godine - 5.294 ( 4.880), u uzrastu do četiri godine - 3.054 (3.243).Kako navode u GZJZ u prestonici su u "opticaju" oba tipa virusa gripa, tip A sa podtipovima AN1 i AN2 i tip virusa B.

Čekaonice u domovima zdravlja su, od početka drugog polugodištaa, pune. Pedijatri navode da su poslednjih dana, uglavnom, prisutne viroze sa visokim temperaturama koje idu i do 40, kašalj, glavobolja malaksalost. Među malim pacijentima ima onih sa upalama grla i uha, stomačnim virozama i bronhitisom, ali da ih je u manjem procentu. Deca treba da odleže od sedam do deset dana. Preporučuje se raznovrsna ishrana, kao i da roditelji daju deci i suplemente, kako bi ojačali imunitet koji slabi sa povratkom u koleketiv posle raspusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini