NEMA RUŠENJA VILA U HADŽI MELENTIJEVOJ: Žestoka borba vračarskih udruženja za očuvanje kuća u naselju Kotež-Neimar ne jenjava, pomogao Grad

Š. Marović

03. 02. 2023. u 09:40

SEKRETARIJAT za urbanizam i građevinske poslove po treći put odbacio je zahtev investitora za pribavljanje građevinske dozvole za radove na mestu vila u Hadži Melentijevoj ulici 47 i 72 u vračarskom naselju Neimar. Situacija sa objektima u Ulici Janka Veselinovića 10 i 15 i dalje je neizvesna.

НЕМА РУШЕЊА ВИЛА У ХАЏИ МЕЛЕНТИЈЕВОЈ: Жестока борба врачарских удружења за очување кућа у насељу Котеж-Неимар не јењава, помогао Град

Hadži Melentijeva 72, Foto Arhiva

Ovo nije prvi nasrtaj investitora na ovaj deo grada, pošto su slični slučajevi prethodne dve godine pokušani i u Topolskoj 19, Ulici Internacionalnih brigada..

Inače, kulturno-istorijska celina Kotež-Neimar je u Evidenciji nepokretnosti pod takozvanom prethodnom zaštitom bila do decembra 2020. godine, kada je istekla. Novi elaborat za zaštitu je završen, ali čak od marta prošle godine čeka na usvajanje u Vladi Srbije. Taj vakuum koriste investitori kako bi uzurpirali vredno zemljište na Vračaru i nauštrb starih vila sazidali stambeno poslovne komplekse.

- Nadležni Sekretarijat ponovo je 23. januara odbacio zahtev investitora za pribavljanje građevinske dozvole u Hadžimelentijevoj ulici 47 i 72 usled različitih nedostataka i nepravilnosti, što su lepe vesti - istakla je za "Novosti" predsednica Društva za očuvanje Neimara Neda Miletić.

- Tu smo da zaštitimo ovaj značajan deo Vračara, odnosno brojne objekte koji su pravo blago glavnog grada. Naše društvo nastoji da te objekte koji zaista predstavljaju kulturno dobro sačuva.

PLANOVI Na prostoru stare vile treba da nikne moderan objekat, Foto Arhiva

U Hadži Melentijevoj 72 planira se izgradnja objekta koji bi imao dve podzemne etaže, prizemlje, tri sprata i jedan uvučeni. Takođe i objekat u Hadži Melentijevoj 47 biće slične spratnosti. Zbog toga su tokom prethodne godine stanovnici Neimara, ali i brojni Vračarci, održali nekoliko protesta ispred pomenutih vila, kako bi skrenuli pažnju na urušavanje vredne zaostavštine.

- Posebno zabrinjava činjenica da je na objektu u broju 47, poznatom generacijama Beograđana kao restoran već uklonjen deo ograde kako bi se omogućio pristup za mehanizaciju - istakli su tada za naš list iz Udruženja građana "Topolska".

- Uvek tražimo da Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove odbije zahtev investitora za rušenje, te da ispoštuje odredba PDR koja predviđa da se za sve celine u postupku utvrđivanja za kulturno dobro moraju uvažiti uslovi koje nalaže Zavod za zaštitu spomenika.

Takođe, ogorčeni Vračarci traže da Ministarstvo kulture na dnevni red Vlade hitno stavi odluku kojom se Neimar utvrđuje za prostornu kulturno-istorijsku celinu, i to na osnovu elaborata gradskog Zavoda za zaštitu spomenika. Nedavno je potpisana peticija "Zaštitimo Vračar", koja predviđa ograničenje spratnosti i zauzeća građevinskih parcela, uvođenje stilskih i estetskih kriterijuma i maksimalno povećanje zelenih površina. Traži se i momentalno obustavljanje bilo kog urbanističkog projekta za područje Kotež-Neimara dok zaštita ne stupi na snagu, te blagovremeno obaveštavanje i konsultacije sa građanima u vezi sa donošenjem i potencijalnim izmenama planskih akata.

JEDNO OD NAJSTARIJIH DELOVA

NASELjE Kotež-Neimar predstavlja jedno od najsvetlijih delova prestonice prošlog veka, a oivičen je ulicama Maksima Gorkog, Đorđa Vajferta, Internacionalnih brigada i Nebojšinom. Poslednjih nekoliko godina, brojne zgrade od izuzetne vrednosti, kao i one koje su uživale prethodnu zaštitu, našle su se na meti investitora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)