OD JANUARA NAPADNUTO OSAM VOZAČA: Trend nasrtanja na radnike GSP nastavljen i ove godine, stradaju i vozila

Š. M.

03. 02. 2023. u 08:30

IAKO se prethodnih nekoliko godina broj napada na vozače i osoblje GSP smanjio, oni su sve brutalniji i često završe sa teškim telesnim povredama.

ОД ЈАНУАРА НАПАДНУТО ОСАМ ВОЗАЧА: Тренд насртања на раднике ГСП настављен и ове године, страдају и возила

Foto N. Skenderija

Samo u toku prošle godine bilo je 130 nasrtaja, dok je od početka 2023. napadnuto već osam vozača.

Poslednji slučaj ove vrste dogodio se pre nedelju dana na okretnici tramvaja u Paunovoj ulici na Banjici, kada su trojica mladića nanela povrede otpravniku i dvojici vozača.

Napad je usledio nakon što su zaposleni GSP primetili da neko sprejom šara tramvaje, pokušavši da ih spreče u tome. Policija je ubrzo uhvatila počinioce, a povređeni su završili u Urgentnom centru na daljem zbrinjavanju.

- Ovo je samo jedan u nizu od mnogobrojnih napada kojima su izloženi kako vozači i otpravnici, tako i vozila GSP - kažu nam u ovom preduzeću.

- Samo tokom prošle godine bilo je ukupno 130 napada, od toga 51 na vozače i sobraćajno osoblje i 79 na vozila koja saobraćaju prestoničkim ulicama. Od početka 2023. napadnuto je osam vozača i 12 vozila.

Foto N. Skenderija

Iako se uvođenjem kamera statistički broj napada postepeno smanjuje, posebno zabrinjava brutalnost napada kojima su vozači i vozila izloženi. Tako su sve češće u pitanju teške telesne povrede, pošto napadači neretko koriste noževe i šipke, kao i ostale oštre predmete.

- Osim vozača, vozila GSP i sami putnici su izloženi raznim napadima i oblicima maltretiranja - kažu u GSP.

- Proteklih godina pored verbalnih napada, zabeležena su i seksualna uznemiravanja putnika, a pre dve godine je nepoznato lice ubacilo suzavac u autobus pun ljudi. Svi ovi ataci ugrožavaju ne samo bezbednost putnika, vozača i vozila, već i celokupnu bezbednost u saobraćaju. Oštećenja i demoliranja vozila uzrokuju i veliku materijalnu štetu, a treba imati u vidu da to plaćaju svi građani.

Foto Tanjug

MINIBUSEVI

NA meti vandala su, pored vozača GSP, i šoferi privatih prevoznika, ali i minibus vozila. Posebno se pamti slučaj od 1. avgusta 2022. godine, kada su se za nepuna dva sata dogodila dva napada na vozače. Nasrtaji su se odigrali u Ulici Vladimira Popovića na liniji 35, kao i na okretnici u Ulici Darinke Radović u Železniku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)