ZAJEDNO ZA KRST I ČAST: Red Kraljevskih vitezova, pripadnici žandarmerije i SAJ plivali na Ušću

A. Z. K.

19. 01. 2023. u 07:18

PRIPADNICI MUP, žandarmerije i SAJ juče su plivali, dan uoči Bogojavljenja, na ušću Save u Dunav ispod Kalemegdanske tvrđave za časni krst.

ЗАЈЕДНО ЗА КРСТ И ЧАСТ: Ред Краљевских витезова, припадници жандармерије и САЈ пливали на Ушћу

Foto Tanjug

Tradicionalno plivanje na Krstovdan organizovao je Kraljevski red vitezova. Međutim, danas će veliki broj takmičara u prestonici izaći na nekoliko lokacija širom Beograda, gde će se boriti za titulu najbržeg plivača.

Juče je plivalo 45 plivača, među kojima i jedna dama i tinejdžer od 17 godina. Kako su saopštili u Kraljevskom redu vitezova, oni smatraju da je neprikladno takmičiti se za časni krst pa su učesnici zajedno plivali i zajedno izneli krst iz vode.

- Plivanju je prethodila sveta liturgija u Crkvi Ružici, osvećenje vode i litija. Ovaj događaj organizovan je pod pokroviteljstvom Linde Karađorđević, a podržali su ga Skupština grada, opština Stari Grad, JP "Beogradska tvrđava", MUP, Žandarmerija, SAJ - saopštili su organizatori.

Po okončanju plivanja učesnioci su celivali krst, Foto Tanjug

U Beogradu će danas biti organizovano tradicionalno bogojavljensko plivanje za časni krst na više lokacija širom grada. Kao i svake godine, stotine vernika odmeriće snage u Savi i Dunavu.

U opštini Zemun punoletni građani zaplivaće u podne sa Keja oslobođenja. Svetkovanje praznika započeće u 9 časova, liturgijom u Hramu Svetog oca Nikolaja, a zatim će litija proći centralnim ulicama Zemuna.

Foto Tanjug

Na Adi Cignliji će, 25. put po redu, takođe biti organizovano bogojavljensko plivanje.

Manifestaciju organizuju Hram Svetog Đorđa, GO Čukarica, JP "Ada Ciganlija", Vojska RS, Žandarmerija i SVIBOR. Na svečanom splavu kod centralnih tribina održaće se molitva na jezeru, a zatim sledi početak trke.

Lazarevčani će plivati na jezeru Očaga, najbrži će za dobiti časni krst, dok će ostali učesnici dobiti poklone. U 12.00 na izletištu Bečmen u Surčinu nadmetaće se više od 70 učesnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)