BACAJU OTPAD UZ MASOVNE GROBNICE: Nema kraja problemima i nemaru u sklopu Spomen-parka u Jajincima

A. Z. K.

16. 01. 2023. u 12:55

NEPRIMERNO ponašanje pojedinih građana ne prestaje u Spomen-parku u Jajincima!

БАЦАЈУ ОТПАД УЗ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ: Нема краја проблемима и немару у склопу Спомен-парка у Јајинцима

Foto D. Milovanović

Osim što ovo stratište nekima služi za roštiljanje, vožnju kvadova, pa čak i sunčanje, sada su neodgovorni pojedinici na ovom prostoru počeli da odlažu i komunalni otpad.

Građani i stručnjaci iz Muzeja žrtava genocida besni su zbog nepoštovanja nevino stradalih žrtava.

Nije izostala reakcija Muzeja žrtava genocida, a kako su rekli, osim u Beogradu nedolično ponašanje primetili su i na prostorima drugih memorijalnih prostora u našoj zemlji. Stručnjaci ove kulturne ustanove zabrinuti su i zbog odlaganja otpada u blizini masovnih grobnica u okviru Spomen-područja u voždovačkom naselju.

- Iako ovakvi memorijalni prostori predstavljaju kulturna dobra i kao takvi zaštićeni su zakonom, očigledno su predmet naše zajedničke nedovoljne odgovornosti i manjka svesti o neophodnosti negovanja kulture sećanja na sve nevino postradale u Drugom svetskom ratu - navodi se u saopštenju Muzeja žrtava genocida.

Razbacano đubre, Foto FB / Avalski venac info

Neodgovorno ponašanje pojedinaca i izostanak reakcije nadležnih izazvalo je bes i kod žitelja Jajinaca, kao i onih čiji su preci stradali na ovom prostoru. Pojedini žele da zbog ovoga organizuju protesni skup, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog dugogodišnjeg nedoličnog ponašanja i nepoštovanja koje pojedinci pokazuju prema 80.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista koji su ovde pogubljeni.

Foto FB / Avalski venac info

"Novosti" su više puta pisale o nedoličnom ponašanju pojedinih sugrađana na prostoru Memorijalnog centra u Jajincima. Na humkama nevino stradalih pojedini su snimali čak i muzičke spotove. U večernjim časovima ovde se okupljaju mladi koji puštaju muziku, druže se ili turiraju svoja vozila na platou ispred Centralnog spomenika žrtvama fašizma. U septembru 2021. godine ispod spomenika je uslikana i devojka koja se u kupaćem kostimu sunčala na ovom stratištu.

POZVALI SEKRETARIJAT DA SE IZJASNI

U SAOPŠTENjU Muzeja žrtava genocida krajem prošle godine, rečeno je da je pokrenuta procedura da se Spomen-područje Jajinci poveri njima na brigu i upravljanje. Oni su u svom poslednjem saopštenju pozvali i Sekretarijat za kulturu da se izjasni u vezi sa inicijativom da preuzmu brigu o ovom stratištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije