ZAŠTIĆENA LEPOTICA STAROG TRGA: Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu proglašena za kulturno dobro

A. Z. K.

11. 01. 2023. u 14:23

ZAVOD za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je juče da je na njegov predlog Vlada Srbije utvrdila Crkvu uznesenja Blažene djevice Marije u Zemunu za kulturno dobro.

ЗАШТИЋЕНА ЛЕПОТИЦА СТАРОГ ТРГА: Црква Узнесења Блажене Дјевице Марије у Земуну проглашена за културно добро

Kamen temeljac za izgradnju položen je 1785. godine. Foto Tanjug

Kamen temeljac za izgradnju položen je 1785. godine. Izgradnja je trajala devet godina, a 1794. godine građevina je dobila krov.

- Crkva je osvećena i dobila je zvonik deset godina od početka radova - navodi se u saopštenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

- Obnovljena je 1817, a temeljno restaurirana sredinom 19. veka, kada je dobila novo kube zvonika. Oblikovana je u stilu klasicizma sa elementima baroka.

Trg na kom se nalazi crkva najstariji je u Zemunu i urađen je planski kada se intenzivnije gradilo u Donjem gradu, prema zamisli vrhovnog komunitetskog inspektora Tadeusa Esterajhera. Ovaj objekat krase kulturne, istorijske, arhitektonske i urbanističke vrednosti.

Nalazi se u sklopu kulturno-istorijske celine Staro jezgro Zemuna, koje je proglašeno za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju 1979. godine. U ovoj crkvi čuvaju se i orgulje iz 1735. godine, koje se i danas oglašavaju nedeljom i praznicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave