GRAD PRISKOČIO SA 30 MILIONA DINARA: Dom zdravlja blokiran zahtevima otpuštenih stomatologa "Mažestika"

B. Borisavljević

11. 01. 2023. u 14:27

SEKRETARIJAT za zdravstvo uplatio je 30 miliona dinara za deblokadu računa Doma zdravlja Stari grad, koji je godinu i više dana u blokadi zbog prispelih pravosnažnih presuda.

ГРАД ПРИСКОЧИО СА 30 МИЛИОНА ДИНАРА: Дом здравља блокиран захтевима отпуштених стоматолога Мажестика

Stomatološka ordinacija "Mažestik", Foto M. Anđela

Reč je o isplati odštetnih zahteva zaposlenima iz Stomatološke službe "Mažestik", koji su 31. decembra 2016. godine proglašeni tehnološkim viškom i ostali bez posla, jer su bili u kategoriji neugovorenih. U međuvremenu, oni su tužili matičnu ustanovu, dobili spor i vratili se na posao, ali su još u toku postupci za neuplaćene poreze i doprinose, jubilarne nagrade, otpremnine za one koji su otišli u penziju.

Pravosnažnom presudom naloženo je da se vrate na posao, kao i da im ova zdravstvena ustanova isplati zarade od decembra 2016. do januara 2021. godine sa pripadajućim kamatama. Prvostepena presuda u korist otpuštenih stomatologa, zubnih tehničara i medicinskih sestara je doneta 2017. godine, ali su usledile žalbe matične zdravstvene ustanove, koje je nadležni sud dva puta odbio. Zbog toga će Dom zdravlja morati da plati milionske iznose na ime nadoknade.

U pomoć Domu zdravlja priskočilo je i Ministarstvo zdravlja koje je uplatilo 25 miliona dinara, ali s obzirom na to da su neki sudski postupci u toku, izvesno je da to neće biti dovoljno. Grupa zaposlenih je podnela nove tužbe zbog neplaćenih poreza i doprinosa i prva ročišta će biti održana u martu, a ako zaposleni i ovog puta budu u pravu, presude će dodatano povećati minus koji je već u kasi ove zdravstvene ustanove. Ipak, najvažnije je da zahvaljujući pomoći Grada i Republike ustanova normalno radi i građani nisu uskraćeni za bilo koju uslugu lekara.

Zgrada na Obilićevom vencu, Foto N. Paraušić

Iako su vraćeni na posao, u ovoj zdravstvenoj ustanovi ne postoji stomatološka služba za radno sposobno stanovništvo, već samo za kategoriju onih koji mogu da se leče i popravljaju zube o trošku RFZO - deca, trudnice i penzioneri. Takođe, iako žele, ne mogu ni da plate uslugu. To dovodi do potpuno apsurdne situacije, da su zaposleni vraćeni na posao, ali nemaju gde da rade. U drugim domovima zdravlja postoji mogućnost plaćanja stomatoloških usluga za građane koji nisu u "povlašćenim kategorijama".

POČETAK KRAJA I KATANAC

AGONIJA u "Mažestiku", ali i za njihove kolege u drugim domovima zdravlja, počela je 2006. godine, kada su uvedene kategorije - ugovoreni i neugovoreni stomatolozi. Broj zaposlenih, pre svega dečje i preventivne stomatologije, utvrđuje se prema broju stanovnika u datoj lokalnoj samoupravi i njih plaća RFZO. Za Stari grad brojka je 27 stomatoloških radnika, a na spisku je tada bilo njih 75. Prekobrojni su prebačeni na neugovorene i otišli na tržište da zarade svoju platu, a novac od naplate usluga je išao na račun DZ Stari grad.

Potom je, po zahtevu MMF, usledila racionalizacija zaposlenih u javnim službama, što je rezultiralo otkazom za 48 zaposlenih u "Mažestiku" i stavljanjem katanca na ovu službu, koja je radila više decenija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)