ZGRADI BEOBANKE NOVA ŠANSA: Ministarstvo građevinarstva izdalo dozvolu za obnovu višespratnice koja je godinama napuštena na Zelenom Vencu

S. V.

11. 01. 2023. u 05:00

MINISTARSTVO građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je građevinsku dozvolu za rekonstrukciju zgrade bivše Beobanke na Zelenom vencu, te se umivanje oronulog zdanja konačno nazire.

ЗГРАДИ БЕОБАНКЕ НОВА ШАНСА: Министарство грађевинарства издало дозволу за обнову вишеспратнице која је годинама напуштена на Зеленом Венцу

Foto D. Milovanović

To je juče najavio resorni ministar Goran Vesić i istakao da bi ovo zdanje posle obnove trebalo da postane jedna od najlepših poslovnih zgrada, kao što je bila kada je građena.

Vesić je podsetio da je realizacija ovog projekta počela još dok je on bio zamenik gradonačelnika Beograda, te da je ovaj objekat posebno značajan za razvoj Zelenog venca.

- Tada smo planirali da Beograd istovremeno sa rekonstrukcijom ove zgrade iseli okretnicu autobusa u skladu sa planom o izmeštanju svih okretnica u centru grada i da raspiše tender za rekonstrukciju vidikovca koji je sada zauzet bespravnim objektima i da tu bude urbani džep - napisao je Vesić na "Fejsbuku".

Ovaj objekat je trebalo da postane umetnički centar, a kako je naš list ranije pisao, planiranom rekonstrukcijom povećaće se atraktivnost lokacije, a radovi će oplemeniti izgled ne samo tog objekta, već i dela grada. Sam položaj zgrade je dosta dobar, budući da se nalazi u kvartu Beograda u kojem postoji više javnih garaža - na Obilićevom vencu i u Rajićevoj, koje su na samo par minuta hoda od objekta.

Budući izgled zgrade, Foto Fejsbuk/G. Vesić

Zgrada je prvo bila u vlasništvu "Energoprojekta", koji ju je sagradio za svoje potrebe 1960. godine. Idejni tvorac bila je arhitekta Milica Štetić. Međutim, 1982. zgrada "Energoprojekta" izmestila se u Bulevar Mihajla Pupina, a tadašnje radno mesto inženjera i arhitekata otišlo je u ruke Beobanke. Banka je otišla 20 godina kasnije u stečaj, nakon čega je višespratnica na Zelenom vencu ispražnjena i zaboravljena.

Pripala je državi u postupku stečaja, koja je nameravala da tu prebaci javna tužilaštva.

Od toga se odustalo, te je zgrada oglašena za prodaju. Posle šest godina, 2017. godine, višespratnica je prodata nemačkoj firmi za 4,2 miliona evra, ali je ubrzo promenila vlasnika.

MODERNO

KONSTRUKCIJU čine geometrijska mreža greda od armiranog betona i stubova koja oslobađa unutrašnji prostor od zidova, dok je fasada urađena tako da spolja nagoveštava "vazdušastost" unutrašnjeg prostora. U doba izgradnje ovog zdanja, to se postizalo staklenim fasadama, takozvanim zid zavesama, koje su bile lagane, strukturalne, a prostirale su se između dve tavanice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna