NADLEŽNI PODSEĆAJU: Na niskim temperaturama zaštita vodomera obavezna, evo kako da sačuvate uređaj i cevi

S. V.

02. 12. 2022. u 09:30

HLADNI dani i niske temperature mogu prouzrokovati kvarove na vodovodnim instalacijama, kao i pucanja stakala na vodomerima, zbog čega JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" beleži veliki broj prijava tokom zimskih meseci.

НАДЛЕЖНИ ПОДСЕЋАЈУ: На ниским температурама заштита водомера обавезна, ево како да сачувате уређај и цеви

Foto: N. Skenderija

Iz ovog gradskog preduzeća apeluju na sugrađane da pripreme instalacije za predstojeći period, kako ne bi imali neprijatne situacije i nepotrebne izdatke.

Veliki problem predstavljaju vodomeri u skloništima koja nisu obezbeđena poklopcima i koja su puna vode, jer su u opasnosti od pucanja. S obzirom na to da je održavanje vodomernih šahtova u nadležnosti potrošača, potrebno ih je adekvatno zaštiti tokom zime kako bi neometano merili potrošnju.

- Vodomerna skloništa trebalo bi da su obezbeđena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima skupljala voda - objašnjavaju iz "Beogradskog vodovoda". - Precizno merenje potrošnje vode zavisi od ispravnosti vodomera, a to na kraju utiče i na iznos na računu korisnika.

Građani koji imaju kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci trebalo bi da isprazne svoje vodovodne instalacije, jer višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji ukoliko se voda smrzne u cevima.

OTVARANjE VENTILA

NA proleće, kada se otvore ventili, instalacije će se napuniti vodom, a česme će automatski biti spremne za korišćenje. Nadležni preporučuju sugrađanima da, ukoliko su ventili više meseci bili zatvoreni, prvo puste da isteče nekoliko litara vode, te da je zatim koriste.

- Dvorišne vodovodne instalacije koje idu do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne greju, trebalo bi takođe obezbediti. Zato je potrebno da se voda iz cevi ispusti na slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema, najčešće u podrumskim prostorijama. Ako potrošač na vreme "konzervira" točeća mesta, odnosno mrežu isprazni, neće imati problema sa pucanjem instalacija - poručuju iz ovog preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije