KAD OPŠTINA VODI GRAĐANE NA PREGLED: GO Savski Venac šest godina organizuje besplatne pretrage u medicinskim ustanovama za svoje sugrađane

A. Vojinović

13. 11. 2022. u 09:07

SLEDEĆI slobodan termin nam je za šest meseci ili iduće godine, odgovor je koji pacijenti često čuju kad odu kod lekara kako bi zakazali pregled specijaliste.

КАД ОПШТИНА ВОДИ ГРАЂАНЕ НА ПРЕГЛЕД: ГО Савски Венац шест година организује бесплатне претраге у медицинским установама за своје суграђане

Foto V. Danilov

Kod privatnika bi termin dobili ranije, ali problem je što nemaju svi novca za skupe preglede, zbog čega zapuštaju zdravlje. Da se to ne bi dogodilo, GO Savski venac godinama organizuje besplatne preventivne preglede.

- Šestu godinu zaredom GO Savski venac u saradnji sa zdravstvenim ustanovama sa teritorije opštine, Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnice Srbije" i DZ "Savski venac", organizuje besplatne preventivne preglede za svoje građane - kažu za "Novosti" u ovoj opštini. - Ovaj vid aktivnosti organizujemo kako bismo podstakli sugrađane da redovno idu na preglede i kontrolišu svoje zdravlje. Želimo građanima da skrenemo pažnju na važnost prevencije i rane dijagnostike u očuvanju zdravlja.

Foto V. Danilov

Tokom minulih godina žitelji Savskog venca mogli su da urade različite vrste pregleda - dopler krvnih sudova vrata, ultrazvuk štitaste žlezde i mekih tkiva, abdomena, oftalmološki pregled, skener oka, dijagnostikovanje promena na plućima specijalnim aparatom za kompletiranje plućnog nalaza kod pacijenata sa opstrukcijom pluća i otežanim disanjem. Dame su mogle da urade ultrazvuk dojki i mamografiju i da obave pregled kod ginekologa. Pregledi su se uglavnom održavali subotom.

Iako se i ovi pregledi zakazuju dan ili dva unapred, iz centralne prestoničke opštine kažu da uglavnom svi pacijenti budu pregledani.

- Građani Savskog venca su navikli na ovaj vid besplatnih aktivnosti i redovno se interesuju - ističu u Opštini Savski venac. - Svi pregledi se najave minimum dva dana ranije sa istaknutim brojevima za zakazivanje, a nekada ni zakazivanje nije potrebno. Broj pregledanih pacijenata na ovakvoj akciji nikad nije ispod 40, a dostiže i brojku od 150 u jednom danu, zavisno od vrste pregleda i vremena koje je potrebno da se on obavi.

ISTA PRAKSA I UBUDUĆE

IZ Opštine Savski venac najavljuju da će i u narednom periodu nastaviti sa istom praksom i da će građani moći da računaju na nove besplatne preglede kako bi ih podstakli da idu na preventivne preglede i da čuvaju svoje zdravlje.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)