GREJANJE POČINJE 1. NOVEMBRA: Glavna tema i ujedno tačka sporenja vlasti i opozicije na sednici Skupštine grada bila odlaganje rada toplana

A. VOJINOVIĆ - S. VIDAČKOVIĆ

25. 10. 2022. u 22:28

RADIJATORI u beogradskim stanovima i kućama biće zagrejani 31. oktobra, kada kreća topla proba, a već sutradan, 1. novembra, počinje grejna sezona.

ГРЕЈАЊЕ ПОЧИЊЕ 1. НОВЕМБРА: Главна тема и уједно тачка спорења власти и опозиције на седници Скупштине града била одлагање рада топлана

Gradonačelnik Aleksandar Šapić, Foto P. Milošević

Ovo je na sednici Skupštine grada najavio prvi čovek prestonice Aleksandar Šapić i istakao da je odluka o dvonedeljnom odlaganju bila racionalna i promišljena, u skladu sa povoljnim temperaturama za ovo doba godine. Ova tema izazvala je višesatnu raspravu vlasti i dela opozicije.

Predstavnici zeleno-levog bloka odbornika, među kojima su prednjačili "Moramo" i Stranka slobode i pravde, smatraju da je odluka o pomeranju grejne sezone bila loša, da je gradonačelnik to uradio protivzakonito i da bi računi za oktobar zbog toga morali biti umanjeni. S druge strane, većina predstavnika "desne" opozicije ni ovog puta nije imala primedbe niti pitanja za Šapića.

Šef odborničke grupe "Moramo" Dobrica Veselinović uoči zasedanja rekao je da "Beogradske elektrane" mogu da postanu novi EPS, te da ih "može tužiti 300.000 domaćinstava" zbog kašnjenja. Mila Popović iz "Ujedinjenih" kazala je da su radijatori trebali da budu topli 15. oktobra, jer su temperature ujutro i uveče bile mnogo niže nego tokom dana.

Šapić je naglasio da će Grad učiniti sve što može da se ne poveća cena grejanja iako su energenti već nekoliko puta poskupeli.

Duga polemika o razlozima za pomeranje rada prestoničkih toplana i stalno ponavljanje istih obrazloženja opozicije "naterali" su predsednika gradskog parlamenta Nikolu Nikodijevića da izađe za govornicu. On je opoziciji poručio da je njihov stav o energentima "paušalan i amaterski".

- Energenti i sve drugo što je važno pred zimu nisu tema kojom se Grad bavi samostalno ili da na takav način može da donosi odluke. Ne možemo da se ponašamo neodgovorno i grejemo stanove na 25 i više stepeni da bismo ispunili formu. Prava zima je pred vratima i ne smemo dozvoliti situaciju da ne znamo kako da obezbedimo grejanje za škole, bolnice i druge ustanove, kao i stanove. Takođe, opaske da je u ovom slučaju prekršen zakon nisu tačne, jer se grejna sezona i njeno trajanje ne definišu zakonom, već odlukama lokalne samouprave - poručio je Nikodijević.

Grupa opozicionih gradskih odbornika, Foto P. Milošević

Slično mišljenje izneo je i gradski menadžer Miroslav Čučković, koji smatra da bi početak grejanja trebalo da bude odložen i tokom novembra, zbog vremenskih uslova.

Pre nego što su beogradski odbornici počeli da usvajaju 23 tačke dnevnog reda, povela se diskusija o uvećanju poreza na imovinu, koji će od 1. januara biti uvećan do pet odsto.

Šapić je podsetio da se ovaj namet nije povećavao poslednje dve godine, a da je u međuvremenu cena stanova drastično porasla, pa bi, kako je rekao, mogli da dođemo u situaciju iz 2014, kada je porez porastao 80 odsto za godinu.

- Ograničeni smo na pet odsto, a biće stanovi koji će biti oporezovani dva ili tri odsto.

Tako će, na primer, u drugoj zoni porez prosečnog stana porasti za oko 700 dinara - "ilustrovao" je gradonačelnik.

Odbornici su odlučili da na čelu "Parking servisa", "Beogradskih pijaca", "Zelenila", "Gradske čistoće", "Beograd voda" i "Pogrebnih usluga" ostanu isti ljudi. Kao i prethodnih puta, sednica je trajala do kasno u noć, a gradski tribuni glasali su o nekoliko urbanističkih planova, uvećanja lokalnih administrativnih taksa, rebalansima poslovanja nekoliko preduzaća, uniformama "belih", određivanju zona na teritoriji Beograda...

PROPISE KRŠI 19 KLADIONICA

GEODETE JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" bili su na 59 lokacija kako bi izmerili udaljenost kladionica od osnovnih i srednjih škola u prestonici. Utvrdili su da je 19 kockarnica na manjoj udaljenosti od propisane, pet nije postojalo, a za 35 je konstatovano da su bile dalje od 200 metara.

- Obavestili smo još jednom Ministarstvo finansija, odnosno Uprave za igre na sreću, da oni na osnovu našeg urade ponovno merenje, a na njima je da to i učine. Ministar Mali mi je rekao da će uskoro da se pozabavi ovim problemom - poručio je Aleksandar Šapić.

O TAKSIJIMA I GONDOLI

ODGOVARAJUĆI na primedbe odbornika u vezi sa dopunom reda tačkom o taksijima koji bi bili prilagođeni osobama sa invaliditetom, gradonačelnik je rekao da je ova tema veoma važna i da se njome ne treba baviti zbog skupljanja političkih poena. Kada je reč o davanju novca iz budžeta za gondolu, Šapić je pojasnio da su te pare samo pozicija u gradskoj kasi koja nije potrošena.

* * * * * * * * *

Šapić demantuje da je ilegalno sazidao kuću

REAGUJUĆI na optužbe da je na Novom Beogradu, bez građevinske dozvole i mimo propisa, sazidao vilu, gradonačelnik Aleksandar Šapić rekao je novinarima da mu niko ne veruje da se oseća ugroženo. Prema njegovim rečima, na kućnu adresu mu dolaze razni ljudi, objavljuju gde živi, snimaju mu dom dronom... Istakao je da će učiniti sve da zaštiti svoju porodicu. On je rekao da je neosnovano optužen da je legalizovao svoju kuću, te da je iznenađen što opozicija misli da je on "toliko moćan".

- Da se objekat ozakoni potrebno je da se mnoge institucije slože. U mom slučaju 12 institucija, uključujući i dva suda. Smatrate me mnogo moćnim čovekom - odgovorio je Šapić opoziciji i dodao da je "verovatno slučajnost" to što je advokat komšije koji ga je tužio za nelegalnu gradnju potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić. Neću plakati pred kamerama kao Dragan Đilas, kada mu je neko pustio muziku.

Foto P. Milošević

Šapić je za govornicom rekao i kako se Dragan Đilas "hvali po gradu da se sa predsednikom Vučićem dogovorio da će biti novi gradonačelnik".

Zbog ovoga je reagovao Nikola Nikodijević i opomenuo Šapića da ne "skreće" sa dnevnog reda. Predstavnicima "Moramo" i "Ujedinjenih", koji su pre neki dan tražili hitnu smenu gradonačelnika, prvi čovek Beograda je kazao da se ne plaši, te da njegovo razrešenje mogu da traže na svakoj sednici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!