UMESTO LOŽIONICE SAVREMENI CENTAR: Počelo uređenje nekadašnje garaže za lokomotive kod Mostarske petlje

B. B.

17. 10. 2022. u 10:33

NEKADAŠANjA "staja" za lokomotive kod Mostarske petlje, poznatija kao Stara ložionica, konačno će dobiti novo ruho.

УМЕСТО ЛОЖИОНИЦЕ САВРЕМЕНИ ЦЕНТАР: Почело уређење некадашње гараже за локомотиве код Мостарске петље

Prostor će biti potpuno izmenjen, Foto M. Anđela

Reklame koje su proteklih godina "krasile" vodotoranj su skinute, što bi moglo da znači i skori početak radova, koji su i najavljeni za kraj ove godine. Tako će ovo višedecenijsko ruglo prestonice postati kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Vlada Srbije je prošlog leta raspisala arhitektonsko-urbanistički konkurs za idejno rešenje ovog prostora, čiji bi obrisi trebalo da podsećaju da je na tom prostoru, pre izgradnje "Beograda na vodi", bio kompleks nekadašnjeg ogromnog železničkog čvora.

Nagrađena su tri rešenja i otkupljena dva jednako vredna rada. Devastirano zdanje na prostoru kompleksa "Beograd na vodi" uređenjem će postati kreativni i IT centar.

Preuređenjem objekat koji je pod zaštitom države trebalo bi da podseća na prošla vremena, ali i da primenom novih tehnologija postane kreativno-inovativni multifunkcionalni centar prilagođen modernom dobu. Ukupni nagradni fond zahtevnog konkursa iznosio je 56.000 dolara, a polukružni objekat gde su nekada stajale lokomotive morao je da ostane deo novog kompleksa. Arhitekte su imale zadatak da osmisle dve zone.

Foto M. Anđela

U prvoj se nalazi multifunkcionalni centar, koji uključuje rekonstrukciju ložionice i otvorenog prostora bivše okretnice, kao i izgradnju poslovnog aneksa od 22.627 kvadrata.

Drugi deo obuhvata prostorno-programska rešenja sadržaja kulture i tiče se objekta vodotornja, površine 8.971 kvadrat. Vodotoranj je očuvan i kao takav trebalo je da zadrži originalne elemente.

Glavnu nagradu od 28.000 dolara i pobedu na konkursu odlukom stručnog žirija odneo je tim "AKVS arhitektura". Kako se navodi u njihovom obrazloženju, "dizajn nastoji da uspostavi sinergiju između pažljivo očuvanog i prenamenjenog industrijskog nasleđa Beogradske železničke stanice sa jedne strane i tehnološki progresivnog novog poslovnog aneksa sa druge strane".

Budući izgled Ložionice, Foto Kancelarija za IT

Lopovi napravili veliku štetu

IZ zgrade bivše ložionice avgusta 2018. godine ukradeni su vredni primerci lokomotiva. Kradljivci sekundarnih sirovina, pošto su ih isekli na komade, u delovima su odneli lokomotive "Pula" i "Presek", stare više od 130 godina. Ložionica je tada bila deo depoa Železničkog muzeja, koja je posle povlačenja ljudstva ostala nezaštićena.

BONUS VIDEO - NOVI BEOGRAD – SURČIN: Više od 300 radnika sa 220 mašina radi na projektu od 58 miliona evra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!