TRI MINUTA TI MENJAJU ŽIVOT: Za mamografski pregled je samo potrebno imati ličnu kartu

J. Gočanin Petrović

14. 10. 2022. u 10:43

TRI minuta potrebno je mamografu da "obavi" pregled, potpuno bezbolno. Par trenutaka dovoljno je da registruje rak dojke u ranoj fazi kada je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva.

ТРИ МИНУТА ТИ МЕЊАЈУ ЖИВОТ: За мамографски преглед је само потребно имати личну карту

Foto IZJZS Batut

Zbog toga, a povodom Međunarodnog meseca borbe protiv ove rasprostranjene bolesti, organizovani su besplatni pregledi u mobilnom mamografu na Kalemegdanu, za žene od 45 do 69 godina, svakog dana od 9.00 do 19.00. Akciju sprovode Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i Ministarstvo zdravlja.

Da su žene zainteresovane za ovakve vrste pregleda, govori i činjenica da su brojevi telefona za zakazivanje u okviru sadašnje kampanje "Hajde da imamo vremena za pregled" konstantno zauzeti.

- Naše građanke, pogotovo u poslednje vreme, imaju svest o tome da treba da se pregledaju, tokom prva dva dana obavljeno je 114 pregleda - kaže dr Radoljupka Radosavljević, koordinator za skrining raka dojke Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". - Mamografija je zlatni standard u organizovanom skriningu raka dojke, koji ima mogućnost da uoči promene koje se ne mogu videti golim okom ili napipati kliničkim pregledom. Samim tim je lečenje koje se primenjuje jeftinije, a kvalitet života je mnogo bolji u odnosu na žene kojima je rak otkriven u kasnoj fazi.

Rezultat stiže kroz mesec dana, a tumače ga dva nezavisna radiologa. Ukoliko dođe do neslaganja, prosleđuje se trećem, takozvanom supervizoru.

Ne postoje granice u godinama, objašnjava sagovornica, već su po evropskim preporukama obuhvaćene žene od 50. do 69. godine, a s obzirom na to da se u poslednje vreme ranije oboleva, mi smo spustili na 45 godina. Takođe, namenjen je i ženama iznad četrdesete koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu.

- U prestonici je osam aparata u programu organizovanog monitoringa raka dojke, koji je koncipiran tako da domovi zdravlja pozivaju žene u starosnoj dobi od 50 do 69 godina na svake dve godine - govori dr Radosavljević. - U slučaju da dođe do bilo kakvih promena, u međuvremenu se treba obratiti ginekologu koji će ženu uputiti na odgovarajući pregled.

Nasuprot iskustvima Instituta "Batut", dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli kaže da žene nisu preterano zainteresovane za pregled mamografom iako se pregledi ne zakazuju.

U Sopotu nemaju aparat, ali se, kako kaže dr Bogdan Koroman, pacijentkinje upućuju u Mladenovac.

- Mi smo u dijagnostičkom, a ne preventivnom programu, ali postoji mogućnost da se izađe u susret i ženama koje su zainteresovane - govori dr Dušica Milovanović, direktorka Doma zdravlja Mladenovac.

Konačno, za skrining mamografom potrebna je samo validna lična karta i deset minuta vremena. Zato, "pogledaj, pregledaj, proveri" svaku promenu boje, kvržicu ili crvenilo - poručuju u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

ZAKAZIVANjE

PREGLED u mobilnom mamografu moguće je zakazati radnim danima od 10 do 14 časova pozivima na brojeve 060 717 15 23 i 060 717 19 69, kao i putem mejla skrining_mamografija@batut.org.rs.

- Žene putem mejla šalju svoje podatke i broj telefona na koji ćemo ih mi pozvati da zakažemo termin za skrining - objasnila je dr Radoljupka Radosavljević.

MLAĐE OD 45 I STARIJE OD 69

ŽENE mlađe od 45 i starije od 69 ukoliko primete bilo kakve promene, treba da se obrate izabranom ginekologu koji će ih uputiti na dijagnostičku mamografiju, ultrazvuk ili kod hirurga, u zavisnosti od toga kakve probleme i promene imaju.

BONUS VIDEO - SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!